AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Un român, sub comanda lui Tony Adams. Englezul a regăsit bucuria fotbalului în Caucaz

aprilie 21st, 2011

A jucat pentru echipe din marile oraşe ale României, Oradea, Constanţa, Cluj, Iaşi, Ploieşti. Asta până în 2009, când a ajuns într-un orăşel necunoscut din îndepărtatul Azerbaidjan. La doi ani distanţă, „Ţara Focurilor” a devenit o adevărată binecuvântare pentru mulţi fotbalişti tricolori.

La 31 de ani, fundaşul stânga Răzvan Ţârlea crede că a întâlnit climatul perfect pentru un fotbalist. Evoluează pentru formaţia azeră FC Gabala, înfiinţată relativ recent, patronată de al doilea cel mai bogat om al fostului stat sovietic şi antrenată de fostul căpitan al reprezentativei Angliei, Tony Adams.

„Am avut câteva experienţe neplăcute la noi în ţară şi am decis să îmi încerc norocul în străinătate. Am ajuns prin cineva în Azerbaidjan, am dat probe şi după 10 zile am semnat. Lumea s-a comportat foarte bine, o dată nu s-a întârziat cu salariul de atunci. Deşi oraşul e foarte mic, m-am obişnuit, este foarte multă linişte”, spune Ţârlea, fost coleg cu Florescu, Cociş, Păcurar, Abrudan sau Jula în echipa frumoasă a Universităţii Cluj de la începutul deceniului trecut.

Ajuns în localitatea de 10.000 de locuitori mânat şi de partea financiară, Răzvan a povestit impactul cu fotbalul azer. „La început mi-a fost foarte greu, nu ştiam limba, condiţiile nu erau foarte bune, dar între timp s-au modernizat. Avem 8 terenuri de pregătire. Avem o bază extraordinară, iar un stadion cu 20.000 de locuri se construieşte acum. Acum e mult mai bine, aş vrea să mai stau un an, de ce nu, chiar doi”.

Tony Adams a revitalizat echipa

Din vara anului trecut, Răzvan Ţârlea este pregătit de un antrenor celebru, Tony Adams. Tot atunci, s-a făcut curăţenie generală la echipă. „Doar şapte dintre noi am mai rămas la echipă. Au fost aduşi jucători cu nume din Europa”, explică fundaşul român. La scurt timp, Gabala şi-a schimbat imaginea, după cum o spune chiar el: „Înainte nu eram băgaţi prea mult în seamă, dar lucrurile s-au schimbat rapid. Acum, am început să avem rezultate, dar şi pretenţii”. În prezent, Gabala e se află pe 6, dintr-un total de 12 echipe.

Fostul fundaş de legendă al lui Arsenal a sosit în Azerbaidjan pentru un salariu anual de un milion de dolari, dar este descris ca fiind un profesionist desăvârşit, în ciuda faptului că în urmă cu mai mulţi ani avea probleme mari cu alcoolul. „Este foarte apropiat de jucători, zâmbeşte toată ziua, te face să te simţi bine în prezenţa lui. Ne încurajează, iar celor tineri le dă multe sfaturi. Aşa cum era de aşteptat, este adeptul stilului britanic, dar un aspect important este şi disciplina”, îşi laudă Ţârlea antrenorul.

Colegi celebri

În ultimele şase luni, Gabala a efectuat mai multe transferuri spectaculoase pentru un campionat asemeni celui azer. Printre actualii coechipieri ai lui Răzvan se numără Deon Burton, prezent cu Jamaica la CM 1998 şi care şi-a petrecut întreaga carieră în Anglia, olandezo-liberianul John Collins, fost jucător de bază la Fulham între 2004 şi 2007, şi fostul internaţional englez de tineret Terry Cooke.

Salarii peste fotbalul românesc

Campionatul azer a devenit un adevărat El Dorado pentru fotbaliştii din toată Europa. Este deja binecunoscut cazul de la Khazar Lankaran, unde Mircea Rednic are la dispoziţie nu mai puţin de 12 fotbalişti transferaţi din Liga 1. „Patronul de la Lankaran are mai mulţi bani decât toţi acţionarii din fotbalul românesc la un loc”, spunea tehnicianul român în vara trecută, atunci când a preluat echipa. Printre vedetele care au ales Azerbaidjanul se numără belgianul Emile Mpenza, nigerianul Pius Ikedia (ex-Ajax şi Alkmar), sau letonul Andrej Rubins (ex-Spartak Moscova). Salariile pornesc de la 70.000 de dolari şi ajung până la 800.000 de dolari, atât cât încasează golgheterul lui FC Baku, brazilianul Jaba.

Răzvan Ţârlea – CV

Data naşterii: 6 septembrie 1979 (Oradea)

Post: Fundaş stânga

Carieră:

Farul Constanţa (2000) un meci – 0 goluri

Midia Năvodari (2000-’02) 39-2

Universitatea Cluj (2002-’05) – 61-3

CFR Cluj (2006) – 6-0

Poli Iaşi (2007) – 5-0

Petrolul Ploieşti (2008-’09) – 21-0

FC Gabala (2009-prezent) – 38-1

Meciuri/goluri Liga 1 – 12-0

Meciuri/goluri Liga 2 – 121-5

Tony Adams – CV

Data naşterii: 10 octombrie 1966 (Romford)

Carieră jucător:

Arsenal Londra (1983-2002) – 504 meciuri – 32 de goluri

Anglia (1987-2000) – 66-5

Carieră antrenor:

Wycombe (2003-’04)

Portsmouth (2008-’09)

Gabala (2010-prezent)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii