AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Români care au cucerit America. Despre câţi dintre ei aţi auzit?

aprilie 23rd, 2011

Lou Groza, Alex Groza, Dominique Moceanu, Ernie Grunfeld, Corina Morariu, Johhny Weissmuller, Stephen Negoesco. Nu este o simplă înşiruire de nume cunoscute sau necunoscute. Sunt sportivi care îşi au origini în România, dar care au devenit legende în Statele Unite ale Americii.

Povestea ia nştere la începutul secolului trecut, atunci când migraţia spre Lumea Nouă a explodat pur şi simplu, SUA dublându-şi populaţia în mai puţin de 20 de ani. Din cele peste 310 milioane de locuitori din prezent, peste un milion sunt români, iar mulţi alţii îşi amintesc de strămoşii sosiţi din ţara noastră pentru a trăi “American dream”. Unii au şi reuşit. Toată lumea a auzit de Johnny Weissmuller pentru rolul din Tarzan. Născut în 1904 într-un cartier al Timişoarei, dintr-o mamă lucrătoare la Fabrica de Tutun şi un tată simplu muncitor. Patru ani mai târziu a emigrat cu familia peste Ocean şi a devenit înotător profesionist. În anii ‘20 era un fel de Michael Phelps al zilelor noastre, cu nu mai puţin de cinci medalii de aur cucerite pentru SUA la Jocurile Olimpice. Totul cu un paşaport fals, deoarece nu avea încă cetăţenie americană. Târziu s-a aflat trecutul românesc al lui Tarzan, vedeta Americii din perioada interbelică.

Legendarii fraţi Groza

Familia Groza, formată din Ion şi Maria, a ajuns în ţara tuturor posibilităţilor la început de secol 20 emigrând dintr-o Transilvanie dominată de conflicte interetnice. Aceştia au avut patru băieţi, dintre care doi sportivi de mare performanţă. Lou s-a născut pe 25 aprilie 1924 şi la cei 190 cm era cel mai mic de înălţime, iar doi ani mai târziu a apărut pe lume şi Alex. Imediat după al Doilea Război Mondial, cei doi au făcut carieră, Lou în fotbalul american, iar Alex în baschet. Poreclit şi “Deget”, primul s-a legitimat laCleveland Browns, acolo unde a scris istorie timp de aproape două decenii. A câştigat de patru ori NFL, a fost declarat jucătorul anului 1954, iar din 1974 face parte din Hall of Fame. Tricoul cu numărul 76 purtat la Browns a fost retras şi ocupă un loc de cinste în topul celor mai buni 100 de jucători din istorie. Anual, începând din 1992, un premiu important îi poartă numele, la fel ca şi un bulevard al unui orăşel din Ohio. A murit în anul 2000.

Alex a fost căpitanul şi centrul celebrului “Fabulous Five” la Colegiul Kentucky, în anul 1948 a fost câştigător al aurului Olimpic cu SUA la Londra, iar între 1949 şi 1951 a jucat în NBA pentru Indianapolis Olympians. În ambele sezoane a făcut parte din echipa anului. A rămas în analele baschetului, fiind pe locul 4 all-time în topul procentajului de reuşite pe meci, cu o medie de 22,5. În plină glorie, cariera lui Alex a fost curmată de un scandal imens. Împreună cu un alt coleg a recunoscut că a trucat meciuri când juca în Colegiu şi a fost suspendat pe viaţă din NBA. S-a stins din viaţă în 1995, la vârsta de 68 de ani, încă mâhnit pentru greşelile comise în Kentucky.

Tatăl – şef în NBA, fiul – în naţionala României

Ernie Grunfeld s-a născut în 1955, la Satu Mare, iar nouă ani mai târziu a părăsit România împreună cu familia sa. Datorită fizicului impresionant a fost remarcat rapid şi în 1977 a fost draftat în NBA la Milwaukee Bucks, asta după ce cu un an înainte a câştigat aurul olimpic cu naţionala Statelor Unite. A evoluat timp de 9 ani în baschetul american nord-profesionist şi are un total de 5.124 de puncte marcate. După retragere, a ocupat funcţii de conducere la New York Knicks şi Bucks, iar din 2003 este manager general la Washinghton Wizards, echipă la care a evoluat în trecut şi Ghiţă Mureşan. Fiul său, Dan, acum în vârstă de 26 de ani, încearcă să-i calce pe urme şi în urmă cu doi ani a fost legitimat la NY Knicks. De anul trecut evoluează şi pentru reprezentativa ţării noastre. Interesant că Ernie Grunfeld nu este singurul american de origine română care s-a aflat la şefia unui club. Patronul lui Miami Heat, Micky Arison, care are o avere estimată la 6 miliarde de dolari, a dezvăluit că străbunicii săi au emigrat din România la finele secolului 19. Un alte nume este cel al lui Martin Bud Seretean (născut 1924 – decedat 2007). A fost om de afaceri, dar s-a implicat activ şi în sporturile americane, fiind în conducerea grupării de baschet Atlanta Hawks şi a echipei de baseball Atlanta Braves. Cu mama sosită din România înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, William Holzman a fost inclus în Hall of Fame în 1985 şi în 1996 a făcut parte din top 10 cei mai buni antrenori din istoria NBA. Are nu mai puţin de 18 ani ca antrenor în prima ligă.

În Hall of Fame şi la baseball

Născut din părinţi evrei care au emigrat din ţara noastră, Hank Greenberg a fost un adevărat star al perioadei interbelice în baseball. A făcut carieră la Detroit Tigers şi s-a retras în 1947 la Pittsburg Pirates. Declarat de două ori MVP-ul sezonului, a mai făcut de 5 ori parte din echipa sezonului şi a cucerit două titluri de campion. Tricoul său cu numărul 5 de la Tigers a fost retras în 1983, iar în 1956 a fost inclus în Hall of Fame. În baseball au mai apărut între timp şi alţi jucători cu legături de rudenie în România. Cu tată român şi mamă poloneză, Hary Feldman (născut 1919) a jucat în MLB la Giants, iar după Război a trecut în Liga Mexicană. Părinţii lui Ron Blomberg, fost hitter la Yankess şi Sox, erau evrei, însă au ajuns în SUA din România. Aruncătorul Jeff Băjenaru, fost la White Sox (2004-2005) şi Diamondbacks (2006), are părinţii români, la fel şi Charley Stanciu, aruncătorul de la Yankees în anii ‘40. De altfel, directorul executiv al MLB, Bud Selig, are origini în ţara noastră, tatăl său plecând de aici la începutul anilor ’20.

Avem reprezentanţi în NFL

În prezent, ţara noastră se poate mândri cu faptul că are doi jucători cu origini române. Eric Ghiaciuc îşi are origini în Moldova şi are o carieră bogată în prima ligă de fotbal american, evoluând la Bengals, City Chifes, Chargers, Browns, Tuskers, Patriots, iar acum la Miami Dolphins. Draftat în primăvară în NFL, la New England Patriots, Zoltan Meşko s-a născut în 1986 la Timişoara şi a ajuns în SUA la mijlocul anilor ’90. Încă mai vorbeşte limba română. “Nu am uitat, dar am probleme cu exprimarea. Nu prea am mai folosit româna”, a explicat acesta, considerat unul dintre cei mai buni punteri din campionatul Colegiilor. Şi familia Nicolae şi Persida Păulescu are cu ce să se mândrească. Fiul lor, Sam (26 de ani), a jucat până anul acesta în NFL, la echipe precum Dallas Cowboys şi Washington Redskins. Deşi nu a trăit niciodată aici, părinţii au avut grijă ca Sam să nu-şi uite originile şi până să înveţe engleza, deja dialoga în limba română. Primul român din istoria NFL a fost însă George Gross, născut în 1941, în localitatea mureşeană Uila. Fundaşul a fost draftat la mijlocul anilor ’60 de St Louis Cardinals şi a mai jucat ulterior, vreme de patru ani, la San Diego Chargers. Mama fostului patron de la Philadelphia Eagles, Norman Braman, era româncă, emigrată la început de secol 20.

Bela Karoly, părintele gimnasticii americane

Românii îşi mai aduc aminte de clujeanul Bela Karoly doar prin prisma faptului că a fost antrenorul Nadiei Comăneci la Olimpiada din 1976. Împreună cu soţia sa, Martha, după ce au predat sportul la mai multe şcoli din Valea Jiului, au preluat lotul naţional, pe care l-au condus până în 1981, când au emigrat în SUA. A fost antrenor oficial la lotului american feminin până în 1996, însă consoarta sa a continuat până de curând. Până la venirea soţilor Karoly, SUA cu greu putea spera să învingă România, China sau Rusia la gimnastică, lucrurile schimbându-se ulterior. A pregătit în total nu mai puţin de 9 campioane olimpice. Sub bagheta lui au cucerit medalii pentru SUA la Jocurile Olimpice, Betty Okino (bronz Barcelona) şi Dominique Moceanu (bronz Atlanta). Prima e o mulatră a cărei mamă, Aurelia, era o conaţională căsătorită cu un ugandez, iar părinţii celei de-a doua emigraseră din România. În 1997, Bela Karoly a fost inclus în Hall of Fame-ul Gimnasticii.

Corina Morariu, lider mondial WTA

Nepoată a celebrului chirurg Radu Deac, Corina Morariu (32 de ani) a început tenisul încă de mică în Michigan, acolo unde părinţii ei au fugit în 1970 împreună cu fratele ei mai mare. În 1994 a intrat în circuitul profesionist, iar în 2000, la doar 22 de ani, a devenit numărul 1 mondial în proba de dublu. În plină ascensiune profesională, a fost nevoită să renunţe rapid la tenisul de performanţă după ce a fost diagnosticată cu leucemie. S-a vindecat, iar în urmă cu câteva luni a scris şi o carte, în care îşi povesteşte viaţa: “Trăind prin rachetă”.

I-am ajutat şi în fotbalul european

Stephen Negoesco a văzut lumina zilei în SUA, dar a venit în patria părinţilor săi pentru scurt timp, evoluând în campionatul naţional. S-a apucat de antrenorat peste Ocean, iar în 1962 a fost declarat tehnicianul anului de Federaţia din SUA. A câştigat patru titluri de campion, intrând de la începutul deceniului şi în Hall of Fame. Un stadion din San Francisco îi poartă numele. Alţi sportivi care apar în istoria fotbalului din SUA sunt cele ale lui Gil Merderescu, fost coechipier cu Pele în 1975 la NY Cosmos, Karol Rotner sau Erhardt Kapp, toţi fiind născuţi în ţara noastră.

Articol scris pentru cotidianul Puterea

 

Comments

One Coment

RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii