AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Presiuni asupra FRF înaintea Comitetului Executiv de luni

iunie 19th, 2011

După ce FRF nu a acordat licenţa grupării Poli Timişoara, un deputat, fost preşedinte la gruparea bănăţeană, anunţă că intenţionează să mute fonduri în valoare de 5 milioane de euro de la forul condus de Mircea Sandu la COSR. În plus, FRF ar urma să dea socoteală de acum încolo unei Comisii Parlamentare.

MATERIAL PUBLICAT IN COTIDIANUL PUTEREA

Cu numai o zi înainte ca membrii Comitetului Executiv să se reunească şi să decidă definitiv soarta Timişoarei şi a Bistriţei, deputatul PDL Gheorghe Ciobanu învolbură apele. Acesta intenţionează să înfiinţeze o Comisie Parlamentară unde şefii FRF să îşi explice deciziile importante, iar mai mult, vrea să schimbe legea, astfel că Sandu & Co. vor pierde aproximativ 5 milioane de euro anual. Dacă demersul lui Ciobanu va avea sorţi de izbândă, forul va mai încasa doar 5% din profitul Loteriei în ceea ce priveşte pariurile sportive, faţă de 20% ca până acum. În 2009, pentru trei ani, Loteria a vărsat în conturile Federaţiei nu mai puţin de 22 de milioane de euro.

Alesul susţine că demersul său nu este unul menit să pună presiune pe oficialii FRF înaintea Comitetului de azi, ci unul care să facă ordine în fotbalul românesc. Deşi FIFA şi UEFA interzis implicarea politicului în sport, deputatul de Timiş susţine că nu se pune probleme de aşa ceva. “Vrem doar să vedem ce se întâmplă cu banii, pe ce motive s-au luat decizii importante”, a spus Ciobanu pentru “Puterea”. Printre altele, şi procesul de licenţiere, acolo unde Poli a fost repetentă. Am luat iniţiativa pentru că am primit zeci de telefoane după ce a retrogradat Timişoara pentru a face dreptate. Băieţii şi-au câştigat dreptul pe teren şi trebuiau să fie în Liga 1. Nu vorbim aici despre conducere. Nu e singurul club cu datorii şi totuşi a fost retrogradat, ne-a mai declarat acesta. Practic, Comisia Parlamentară va ancheta deciziile luate de FRF în cazul licenţelor, dar şi cum cheltuisesc banii oficialii de la Casa Fotbalului, însă marea ameninţare pentru aceştia ar fi pierderea a câtorva milioane de euro, care asigură marea parte a bugetului anual.

“Retrogradarea Timişoarei a fost bomboana de pe colivă”

Într-un interviu acordat cotidianului „Puterea“, Gheorghe Ciobanu susţine că a văzut actele şi Poli a avut dosarul de licenţiere curat. Recunoaşte că ideea de a direcţiona cei 15% i-a venit după retrogradarea bănăţenilor, la fel şi acea Comisie Parlamentară de anchetă.

Aţi fost preşedinte la Poli, nu?

Da, am fost membru fondator în 2002, atunci când am făcut echipă cu Anton Doboş.

Şi nu pare un demers subiectiv?

Sincer, ideea mi-a venit după ce s-a întâmplat cu Timişoara. Cum să spun, retrogradarea lui Poli a fost bomboana de pe colivă. Trebuie să aşezăm lucrurile fiindcă totuşi se investesc bani publici şi aici.

Până la urmă, ideea v-a venit cu doar câteva zile înainte de Comitetul Executiv…

M-au sunat mulţi oameni să îmi spună să fac ceva pentru Poli. S-au făcut nişte abuzuri, am văzut dosarul şi cred că Timişoara trebuia să primească licenţa. De ce altor echipe, care au datorii, li s-a permis să continue, iar lui Poli nu? De asta vreau să înfiinţez această Comisie Parlamentară de anchetă. Trebuie să dea şi ei socoteală cumva pentru că se investesc bani mulţi.

Nu e doar presiunea înaintea acestei şedinţe importante?

Nu, pe mine nu mă interesează orgoliile din fotbal. Trebuie să vedem exact cum se acordă licenţele, cum se cheltuiesc banii publici şi aşa mai departe.

Credeţi în succesul iniţiativei dumneavoastră?

Eu am vorbit cu câţiva colegi şi mă susţin, dar vom vedea marţi, pentru că atunci vreau să depun proiectul de modificare a legii. Acum rămâne de văzut. Fotbalul oricum nu a făcut performanţă, de ce să nu dăm banii altor sporturi? Banii ăştia, care nu sunt deloc puţini, ar merge către COSR, care i-ar împărţi mai departe la federaţii.

Rămân Timişoara şi Bistriţa în Liga 1 pentru drepturile tv?

Comitetul Executiv al FRF se va reuni în această dimineaţă, de la ora 11.00, pentru a aproba clasamentele finale din eşaloanele inferioare, dar şi pentru a modifica mai multe articole din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) şi al Regulamentului Disciplinar. Unul dintre membrii Cex., Dumitru Costin, susţine că se încearcă din răsputeri salvarea Timişoarei şi a Bistriţei, dar şi FC Bihor, pentru ca LPF să poată vinde în cele din urmă drepturile tv pentru Liga 1. „Timişoara, Bistriţa şi Bihorul vor rămâne în prima ligă, dar fără să poată evolua în cupele europene. Cică trebuie să vindem drepturile de televizare şi avem nevoie de 18 echipe. Vă daţi seama ce blatiadă va fi sezonul următor, să ţii echipe care nu pot evolua în cupele europene”, a dezvăluit Dumitru Costin, reprezentant al Sindicatului Fotbaliştilor. Planul şefilor din fotbal ar putea fi dat peste cap de italianul Andrea Traverso, nimeni altul decât şeful departamentului de licenţiere al UEFA, care vine azi special la Bucureşti.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii