AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

“Un bătrân atât de simplu, după vorbă, după port”

iulie 11th, 2011

E ora 23.30. Meciul lui Bute s-a încheiat de câteva minute şi zeci de jurnalişti dau năvală în sala de conferinţă de la Romexpo. Stingher, fără să fie recunoscut de multă lume, pătrunde şi un bătrânel. Se aşază comod undeva în spate. Doar un reporter al TVR sesizează cine e şi încropeşte rapid un interviu. Restul lumii părea ignorantă, concentrată exclusiv pe conferinţa care încă nu debutase.

Imediat după ultimele declaraţii, domnul de vârsta a treia încearcă să ajungă la Lucian, însă nu mai are loc de admiratorii care îl asaltau pe campionul IBF, grăbit să ajungă la testul antidoping.

E deja trecut de miezul nopţii. Îl aşteaptă pe Bute la  uşa vestiarului. Face câteva poze cu cei care îşi dau seama pe cine au în faţă, iar apoi ia loc pe un scaun aflat din întâmplare în sală. O tânără care până atunci cred că prezentase rundele îmbrăcată sumar se metamorfozează în reporter şi îi ia un interviu la care omul nostru răspunde calm, deşi pare iritat de unele întrebări. Străin de România, pugilistul Renan St. Juste sesizează ceva şi mă trage de mânecă. “Mi-a vorbit în franceză. Pare un om cunoscut la voi, îmi spune acesta, uitându-se lung. Îl aprob, încercând să îi explic cine e.

E aproape ora 1.00. Oboseala e vizibilă pe faţa domnului în vârstă de 70 de ani, care nu pare să mai reziste fizic, însă tot vrea să schimbe două vorbe cu Bute. “Am obosit. Sunt de mai bine de cinci ore aici, nu mai pot sta mult”, îmi spune acesta. Într-un final, cedează şi, împreună cu doi apropiaţi, se depărtează. Este maestrul Gheorghe Zamfir, cel care a reuşit să reinventeze naiul şi unul dintre cei mai mari artişti în viaţă.

A fost invitat de Bute la gală, prin intermediul organizatorilor, şi a acceptat fără rezerve, deşi nu l-a pasionat niciodată boxul. “E un campion, îl apreciez mult pentru ce a reuşit şi sper să continue aşa. Am venit aici încă de la începutul galei. Mi-a plăcut”, îmi spusese maestrul. Din păcate, Lucian a părăsit Romexpo pe o altă uşă cu direcţia Piaţa Universităţii, unde îl aşteptau câteva sute de fani.

În ciuda valorii incontestabile, maestrul Zamfir şi-a aşteptat rândul la un autograf şi o poză din partea lui Bute. Care nu a mai venit…

Detalii in editia on-line a cotidianului Puterea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii