AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Pro şi contra Leonard Doroftei

iulie 12th, 2011

Nu mă aşteptam ca acest conflict mediatic dintre Leonard Doroftei şi Lucian Bute să escaladeze atât de mult. Nu sunt de partea niciunuia, dar îi respect pe amândoi, campioni în adevăratul sens al cuvântului. În doar câteva idei, îmi exprim punctul de vedere relevant sau nu în situaţiile amândurora.

  1. Adversari

E adevărat. De când a devenit campion mondial, Lucian nu s-a bătut niciodată cu adversari mai bine cotaţi decât el. Dar nici versiunea nu este una care să îţi permită să ai parte de nume importante. Şi asta în condiţiile în care în ultimii doi ani a avut loc şi Super Six.

Doroftei spune că s-a bătut numai cu nume mari. De fapt a avut doar doi oponenţi de valoare internaţională. Spadafora şi Gatti. Înainte de asta, a avut mulţi adversari care s-au schimbat chiar şi cu 48 de ore înaintea galei. Îmi povestea cineva că pe unul dintre ei l-au prins la furat prin Montreal şi Interbox a trebuit să-l schimbe. Povestea însă nu mi-a fost confirmată. În plus, faţă de Lucian, Doroftei a fost nevoit să progreseze rapid pentru că avea deja o vârstă înaintată, iar organismul nu mai făcea faţă. Drept dovadă, s-a retras la 34 de ani, la numai doi ani după ce cucerise titlul mondial.

SUA

Meciurile Moşului în SUA pot fi numărate pe degetele de la o mână. În plus, a fost obligat şi de vârstă pentru a face pasul acolo, dar şi adversari, care erau campionii. S-a bătut acasă la Spadafora şi Gatti pentru că ei făceau legea. Aşa cum şi alţii se bat pe terenul lui Lucian, adică la Montreal. Dar să nu uite că nu a câştigat niciunul dintre astea două. KO de la Gatti şi remiză la Spadafora.

Valoare

Chiar dacă este criticat pentru opiniile sale, uneori pertinente, alteori exagerate, şi chiar decăzut din drepturile sale de erou, Leonard Doroftei este SINGURUL român campion mondial, atât la amatori, cât şi la profesionişti. În plus, are şi medalii la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. Şi să nu uităm, SINGURUL care român care a unificat trei centuri mondiale, WBA, IBF şi IBC în meciul cu Spadafora. De partea cealaltă, Lucian, campion mondial IBF încă din 2007, este considerat de specialiştii boxului mondial, drept cel mai bun pugilist la supermijlocie în momentul de faţă. Nu o spun eu, ci Boxrec şi Ring Magazine, enciclopedia, respectiv Biblia boxului.  Cariera sa a fost construită cu paşi mărunţi, dar importanţi pentru că a fost preluat de canadieni încă de tânăr (n.r. 23 de ani), aşa că nu a fost cazul să ne grăbim cu el. Cariera sa poate deveni una istorică la nivel global de anul viitor, asta dacă va trece de câştigătorul SuperSix şi va avea astfel în palmares centurile WBC, IBF şi WBA.

foto: Prosport

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii