AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Delia Chilianu – un jurnalist fantomă

octombrie 26th, 2011

La revista presei, dau peste un titlu interesant în Libertatea. “Aşa arată oraşele-fantomă din România” e articolul semnat de o anume Delia Chilianu. Şi povesteşte ea, încercând să pară şi poetă, deşi din text nu rezultă altceva decât o penibilitate ieşită din comun, de altfel ca şi personajul, care încercând să-şi impresioneze şefii nu a făcut altceva decât să-şi atragă ironiile redacţiei. Şi vă rog să mă credeţi, nu sunt puţine. Însă ceea ce rămâne în urmă este “reportajul” de toată jena publicat pe două pagini. (NOTA: In poza din stanga va apare o fantoma?)

CLICK AICI PENTRU A CITI ARTICOLUL PENTRU CARE dELIA VA PRIMI PREMIUL PULIITZER

Hai să vedem ce scrie gurnalista în celebrul ei articol, deşi stau să mă gândesc ce au avut în minte editorii când au trebuit să publice o asemenea mizerie.

“Locurile care odată erau pline de viaţă, unde vedeai mineri la tot pasul, au ajuns azi pustii. După disponibilizările din ultimii ani, ortacii au luat tot şi au plecat în zonele de unde veniseră. În urma lor au rămas oraşe-fantomă. În oraşe precum Vulcan, Lupeni, Uricani, Ghelari sau Mătăsari, pe care Ceauşescu le-a vrut “motorul” economiei, vezi acum doar străzi pustii, pe unde îşi fac veacul câţiva câini înfometaţi. Iar când te uiţi la blocurile cenuşii, abandonate, simţi cum ţi se zbârleşte părul. La câte-o fereastră, o perdea ruptă se mişcă în bătaia vântului, iar pe jos se întâmplă să mai zăreşti câte o jucărie scăpată de un copil care a plecat în grabă. Până şi ramele de la geamuri au dispărut. Iar peisajul e şi mai cutremurător când intri în imobile. Pereţii sunt cojiţi până la cărămidă, iar pe locul fostelor camere nu au mai rămas decât moloz şi gunoaie”, începe individa fără niciun pic de discernământ. Nu cunosc situaţia din Ghelari şi Mătăsari, asta pentru că nu am fost acolo, însă în Lupeni, Uricani şi Vulcan locuiesc în total undeva la 80.000 de persoane. Deci pe o lungime a drumului de mai puţin de 30 de kilometri! Cam cât o reşedinţă de judeţ cu populaţie medie! Asta înseamnă părăsit pentru fătuca asta?

În cazul Vulcanului chiar m-am crucit. “În Vulcan, patru blocuri sunt abandonate” – deci asta înseamnă oraş părăsit pentru ea. “Aici au stat militari aduşi să muncească la mină. Acum nici uşi nu mai sunt. Am avut curajul să intru în imobil. Locul unde ar fi trebuit să fie apartamentul “1” era în ruină. Uşa fusese luată şi de pe scări se vedeau pereţii cojiţi” – de fapt acolo a fost unitate militară, abandonată odată cu celebrele reforme ale Ministerului Apărării. Iar ca ele sunt cu zecile în toată ţara. Deci o ţară de oraşe părăsite!

“Când am trecut de prag, am văzut o jucărie uitată, probabil, de un copil grăbit să plece cu părinţii. Doar ea mai aminteşte că imobilul a fost locuit cândva. În rest, este frig şi parcă totul în jur este încremenit”, mai scrie individa. Deci militarii, aflaţi la post, veniseră cu toată familia, iar apoi au plecat grăbiţi din calea uraganului şi şi-a uitat ăla micul jucăria. Sunt convins că ea a venit cu jucăria de acasă să dea o notă emoţionantă. După ce că e urâtă cu spume, nici nu are idei. Ce credeai, că o să fie ca la Cernobâl, să plângă lumea?

Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele când e vorba de o persoana care atunci când se întoarce acasă spune că “vin de la ziar”. Dacă ar fi lucrat ca femeie de serviciu, nici nu mai comentan, dar când tu devii reporter special, mi-e mai mare ruşinea să mai spune că fac parte din aceeaşi breaslă. Deşi până acum s-a mers pe premiza că “le oferim cititorilor, ceea ce vor” şi credeam că cei care intră pe astfel de site-uri sunt în mare parte imbecili, am sesizat că nu e deloc aşa. Din cele 50 de comentarii postate la articolul respectiv, aproape 40 iau atitudine în faţa demersului „jurnalistic” penibil.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU VULCANUL ÎN OCTOMBRIE 2011

Hai să vă arăt cum arată de fapt Vulcanul, oraşul părăsit de Delia Chilianu, cea mai mare jurnalistă în viaţă (de apoi, poate), dar căreia, deontologia îi lipseşte. Şi să nu îmi trimiţi mail să îţi scot articolul de pe site că nu aş vrea să reacţionez mai urât decât acum. Din simplul motiv că minţi cu neruşinare!

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii