AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Fratii cu sange romanesc, care au devenit legende in SUA. Destine paralele pentru Lou si Alex Groza

martie 25th, 2012

Părinţii lor au emigrat din Ardeal în urmă cu aproape nouă decenii pentru a trăi visul american, atât de bine împachetat în secolul trecut. Ioan şi Maria s-au stabilit în Ohio şi au avut patru copii, toţi băieţi, născuţi în Ţara tuturor posibilităţilor.

După o perioadă ca miner, Ioan Groza şi-a deschis o tavernă în Martins Ferry (Ohio), iar micuţii ajutau cum puteau la bunul mers al micii afaceri. Toţi s-au apropiat de sport, însă cei mai mici dintre ei, Lou şi Alex, păreau cei mai talentaţi. De altfel, băieţii Groza erau atletici. La 1,90 m, Lou era cel mai scund dintre ei. S-a apropiat de fotbalul american la Universitatea din Ohio, unde era membru marcant al frăţiei Alpha Tau Omega, însă, după numai un an, a fost înrolat în armată, odată cu intrarea SUA în Al Doilea Război Mondial. A revenit în 1946 şi a semnat cu Cleveland Brown, cariera sa fiind strâns legată de cele mai mari succese ale grupării din Ohio. Între timp, Alex devenea tot mai cunoscut în baschet.

 

Ascensiunea

 

Cu Lou Groza ca şi kicker, Cleveland Brown avea să câştige toate campionatele All-American Football Championship până la apariţia NFL, în 1950. „Paul Brown ştia că sunt un bun kicker, că am abilitatea de a marca un field goal şi de la 50 de yarzi distanţă, aşa că s-a folosit mult de asta”, povestea Lou Groza adevăratul secret al succesului celor de la Browns. Alex (2,01 m), mai tânăr cu doi ani, s-a făcut remarcat publicului larg din SUA odată cu câştigarea titlului olimpic cu echipa în 1948 la Londra. Student la Universitatea din Kentucky, tânărul de 22 de ani era un centru incisiv. Nu era foarte tehnic, dar compensa prin calităţile sale fizice extraordinare. La fel ca şi în cazul lui Lou, înrolarea şi-a spus cuvântul. La revenirea din armată, era deja mai înalt cu 10 centimetri. Un an mai târziu, în 1949, era draftat în NBA la Indianapolis Olympians, iar viaţa sa căpăta deja un alt sens. Fraţii Groza deveniseră deja un nume în SUA, ţarade adopţie a părinţilor.

 

Gloria

 

Pentru că numele Groza era dificil de pronunţat de americani, kickerul lui Cleveland a fost iniţial poreclit „Lou the Toza”, pentru ca mai apoi toată lumea să îl ştie simplu „The Toe” (n.r., deget de la picior).În 1950, echipa sa câştiga primul titlu din istorie de campioană NFL în faţa a aproape 30.000 de spectatori prezenţi pe Cleveland Municipal Stadium. În acelaşi an, se căsătorea cu Jackie, cea care i-a fost alături până la sfârşitul vieţii. Cel care le-a făcut cunoştinţă a fost chiar Alex. „El trebuia să se întâlnească cu ea, însă a răcit. Mi-a zis dacă vreau să mă văd eu. O ştiam un pic de la Ebbets Field, aşa că am decis să îi iau locul fratelui meu. Acceptând întâlnirea asta am luat cea mai bună decizie din viaţa mea. Ne-am căsătorit pe 13 mai 1950, la doi ani după prima întâlnire”, povestea plin de emoţii Lou Groza. Din păcate, la revenirea din luna de miere, bătrânul Ioan Groza se prăpădea pe un pat de spital. Şi Alex i-a dedicat lui victoriile obţinute cu cei de la Olympians, dar şi cele personale, fiind ales de două ori în cea mai bună echipă din NBA (1950-1951), după ce în 1951 a jucat şi în NBA All-Star Game. În cei doi ani de până atunci adunase nu mai puţin de 2.925 de puncte în NBA, ceea ce însemna o medie de 22,5 puncte pe meci, făcând din fiul imigrantului din România un adevărat star.

 

Decăderea lui Alex

 

Cel mai bun an din cariera lui Alex s-a dovedit şi finalul carierei. O anchetă demarată pe când juca la Kentucky a creat cel mai mare scandal din baschetul american de la acea vreme. Jucători, antrenori, oficiali şi gambleri erau implicaţi într-o adevărată caracatiţă a pariurilor. Pe 20 octombrie 1951, Alex şi alţi doi jucători aveau să fie arestaţi pentru că ar fi acceptat 500 de dolari ca să intre în planul gamblerilor legat de punctajele din campionatul universitar. La Cleveland, Lou era în lacrimi. „Nu-mi vine să cred ce se întâmplă. Nu vreau să cred că este adevărat”, spunea vedeta lui Brown presei. Ancheta a fost definitivată la scurt timp. Alex a scăpat de închisoare, dar a fost interzis pe viaţă în NBA. „Atât ni s-a spus. Că nu mai avem voie să jucăm în ligă. Eram ruinat la doar 25 de ani. Îţi dai seama cum te simţi când ai doar 23 de ani şi ţi se întâmplă aşa ceva? Să fiu jucător profesionist de baschet era tot ce mi-am dorit. Eram în vârful lumii şi dintr-o dată am pierdut totul. Am fost umilit. Ridiculizat. Tratat ca un criminal. Chestii ca astea nu le mai poţi uita”, rememora Alex la ani distanţă. A recunoscut faptul că a luat acei bani. „Aveam nevoie de ei. Am trăit în sărăcie. Nici acum nu ştiu ce a fost în capul meu”, preciza pe când împlinise 48 de ani şi antrena gruparea Kentucky Colonels. Pe 21 ianuarie 1995 a murit răpus de cancer, încă marcat de momentul în care a acceptat cei 500 de dolari. „Niciodată nu îmi voi ierta acea greşeală”, afirma acesta în ultima perioadă a vieţii.

 

Glorificarea Degetului

 

Coşmarul trăit de fratele său l-a făcut mai puternic pe Lou, care a rămas un adevărat lider în fotbalul american. A fost artizanul perioadei de glorie a celor de la Browns. Încă trei titluri în NFL (1954, 1955 şi 1964), dar şi alte trei finale. În 1954 a fost desemnat cel mai bun jucător al anului, iar în 1957 – cel mai bun marcator al sezonului cu 77 de puncte. O accidentare la spate l-a ţinut mai bine de un an pe bară, însă a revenit la fel de puternic. Este cel mai longeviv jucător din istoria lui Cleveland, cu 21 de ani petrecuţi la club, pentru care a marcat 1.608 puncte, un record absolut la acea vreme. Tricoul său cu numărul 76 a fost retras pentru a rămâne veşnic în amintirea fanilor. Legenda a continuat şi după retragere. În 1974 a intrat în Hall of Fame, iar în 1999, cu un an înainte de a trece în nefiinţă, a fost inclus în topul celor mai buni 100 de jucători din toate timpurile. Un liceu din Ohio îi poartă numele, la fel ca şi bulevardul din Berea, acolo unde se află cantonamentul lui Browns, la fel ca şi trofeul anual care este oferit celor mai talentaţi tineri sportivi din fotbalul american. Spre deosebire de Alex, care a pătimit toată viaţa pentru o greşeală a tinereţii, Lou şi-a trăit liniştit bătrâneţea. A avut patru copii şi nu mai puţin de 11 nepoţi. Şi-au încercat şi ei norocul în sport, dar nu au ajuns la un nivel profesionist. Acum însă numele românesc Groza a devenit cunoscut în toată America. Nepotul lui Lou, Frank, este deseori întrebat dacă are vreo legătură de rudenie cu legendarul „The Toe“.  „A devenit un nume foarte respectat aici. O mulţime de oameni, în special cei mai în vârstă, mă întreabă mereu dacă îl ştiu pe Groza, Lou Groza”, povesteşte Frank, nepotul fostului sportiv cu sânge românesc.

 

Lou Groza

Data naşterii: 25 ianuarie 1924

Sport: fotbal american

Performanţe: de 4 ori campion în NFL, jucătorul anului în NFL (1954), cel mai bun marcator în NFL (1957), membru în Hall of Fame (din 1974)

 

Alex Groza

Data naşterii: 7 octombrie 1926

Sport: baschet

Performanţe: campion olimpic cu naţionala SUA (1948), NBA All-Star (1951), de două ori campion universitar (1948,1949)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii