AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Ce mai e gri pe la FRF

iunie 6th, 2012

În ciuda faptului că a anunţat că va interzice cumpărările de locuri sau fuziunile, Federaţia Română de Fotbal a fost de acord ca ACSMU Poli Iaşi şi Gaz Metan Severin să promoveze în acest an în primul eşalon, deşi regulamentul interzice ca o formaţie nou-înfiinţată să promoveze în primii trei ani. Ambele au profitat de o breşă în regulamentul FRF, astfel că, din această vară, vor evolua în primul eşalon. Interesant este faptul că în ambele cazuri sunt implicaţi Constantin Anghelache şi Gheorghe Constantin, doi apropiaţi ai preşedintelui FRF, Mircea Sandu.

Legendara Politehnica Iaşi a retrogradat în 2010 şi a intrat, totodată, în insolvenţă, iar autorităţile s-au mişcat rapid. În capitala istorică a Moldovei s-a mutat Tricolorul Breaza, care a comasat prin absorbţie CS Navobi Charity Cup Iaşi, iar de atunci s-a numit Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Universitar Politehnica Iaşi, dar fără să aibă vreo legătură cu vechea formaţie din Copou. Tricolorul era condusă de Constantin Anghelache, fost membru în Comitetul Executiv al FRF şi acuzat de mai multe ori că este mâna dreaptă a lui Mircea Sandu.

Articolul poate fi citit sub semnatura mea si in ziarul Puterea

Deşi clubul are sediul în Iaşi şi joacă pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din acelaşi oraş, oficialii FRF se scuză că nu pot lua nici o măsură, deoarece din punct de vedere regulamentar totul este legal. „Echipa cea mare a absorbit-o pe cea mică, ceea ce înseamnă că această schimbare nu a fost făcută cu scopul de a obţine un ajutor pentru promovare sau licenţă. Din punctul meu de vedere, nu există discuţii pe această temă. Se pot muta de câte ori vor ei. La Iaşi joacă Tricolorul Breaza, nu acea echipă care a fost absorbită”, susţine şeful Comisiei de Licenţiere, Viorel Duru.  „Chiar dacă e aşa cum spuneţi, că de fapt oraşul Iaşi a cumpărat un loc de la Breaza, cum dovedim noi juridic că această echipă a încălcat regulamentul? E adevărat că s-a mutat în oraşul echipei absorbite, dar societatea e aceeaşi”, afirmă şi juristul FRF, Adrian Stângaciu.

Într-o situaţie similară se află şi Gaz Metan Severin, o grupare cu o istorie la fel de interesantă şi condusă de fostul şef al arbitrilor Gheorghe Constantin. În urmă cu un an şi jumătate, gruparea Gaz Metan CFR Craiova a decis să renunţe la Bănie pentru Drobeta-Turnu Severin. Între timp, deşi este considerată de FRF continuatoarea grupării din Craiova, Gaz Metan şi-a schimbat identitatea, renunţând la vechiul sediu, culori şi siglă. Conform regulamentului, toate aceste modificări sunt ilegale, iar în mod normal, în acel moment ar fi trebuit să îşi întrerupă calitatea de membru afiliat.

 

Promovare de pe trei

 

Gruparea prezidată de Gheorghe Constantin a fost anunţată că va juca din sezonul viitor în Liga 1 chiar dacă a terminat pe locul 3 în Seria a II-a. Severinenii au primit acest drept după ce câştigătoarea seriei, Poli Timişoara, şi-a retras cererea de licenţă din cauza datoriilor. Chiar dacă propunerea FRF a fost ca în sezonul următor să mai activeze doar 17 echipe, Liga lui Dumitru Dragomir a menţionat tot un caz de forţă majoră, care ar fi afectat grav bugetul fotbalului românesc, astfel că s-a ajuns la concluzia ca trupa lui Constantin să urce în prima ligă. Comitetul Executiv al FRF, condus de acelaşi Dragomir, în absenţa lui Sandu, a dat avizul final, înainte de anunţul public făcut în urmă cu câteva zile. Gaz Metan a fost aleasă în dauna celor de la Delta Tulcea şi FCM Târgu-Mureş, care făcuseră şi ele cerere pentru Liga 1, prima pentru a cere un baraj cu severinenii, iar a doua în calitate de ocupantă a locului 15 în ediţia trecută de campionat din primul eşalon.

 

Astra trebuia obligată să plece din Ploieşti!

Echipa patronată de miliardarul Ioan Niculae şi-a mutat sediul la Giurgiu în urmă cu doi ani, însă va juca în continuare la Ploieşti, deşi regulamentul prevede clar că are acest drept pentru maximum două sezoane în condiţiile în care nu mai reprezintă oraşul prahovean. FRF a acordat însă licenţa Asociaţiei Fotbal Club Astra pentru aceeaşi arenă, Astra din Ploieşti, şi pentru ediţia 2012/2013. Motivul? „A fost un caz de forţă majoră”, afirmă şeful licenţierilor, Viorel Duru.

 

După ce oraşul s-a rupt în două din punct de vedere fotbalistic odată cu destrămarea proiectului CSM Ploieşti, Niculae a decis să revină la Astra, planul său fiind să mute echipa în judeţul Giurgiu, acolo unde intenţionează de mai multă vreme să construiască un stadion.

 

Astfel, pe 24 august 2010, Judecătoria Giurgiu a aprobat modificarea sediului Asociaţiei Clubului Astra de la Ploieşti la Giurgiu, înscriind decizia şi în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor al Judecătoriei Giurgiu. Pe scurt, Astra a devenit reprezentanta oraşului Giurgiu, dar a jucat şi joacă în continuare la Ploieşti. De altfel, şi pe site-ul oficial al FRF se arată faptul că sediul grupării antrenate acum de Bogdan Stelea se află pe strada Vasile Alecsandri numărul 8 din Giurgiu. Juristul FRF, Adrian Stângaciu, a confirmat pentru ziarul PUTEREA că Astra are sediul în Giurgiu din 2010 şi totodată că regulamentul explică clar faptul că din sezonul 2012/2013 nu mai are dreptul să continue la Ploieşti. FRF a decis totuşi să treacă cu vederea acest aspect şi a oferit o prelungire a derogării cel puţin până anul viitor. „Domnule, a fost un caz de forţă majoră. Ce voiaţi, să îi excludem din campionat pentru treaba asta?? Ne-au făcut dovada că lucrează la construcţia stadionului şi i-am păsuit”, ne-a spus şi Duru. Deşi ştiau de doi ani că se vor muta în oraşul de la Dunăre, oficialii Astrei au demarat abia de acum o lună lucrările.

 

Ce spune regulamentul

 

Conform Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, la capitolul privind afilierea cluburilor, se precizează clar că „prin excepţie, în cazuri temeinic motivate, forul organizator poate aproba, cu titlu provizoriu, pentru o perioadă de maximum 2 ani, ca un club să organizeze jocurile oficiale pe un stadion omologat din altă localitate decât cea în care îşi are sediul social”. Paragraful a fost introdus în urmă cu mai mult timp pentru a evita precedentul Politehnica Timişoara, când italianul Claudio Zambon a plecat cu echipa în oraşe precum Drăgăneşti-Olt sau Bucureşti.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii