AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Zoltan Mesko – banateanul din Super Bowl

august 12th, 2012

Pe 6 februarie, visul unui copil din Timişoara avea să se împlinească. De acasă, la peste 7.000 de kilometri distanţă, bunicii săi îi ţineau pumnii. Hai, nepoate!, i-au transmis aceştia înaintea Super Bowl. Din păcate, Zoltan Meşko nu a mai avut ocazia să fluture tricolorul în faţa milioanelor de telespectatori deoarece echipa sa, New England Patriots, a pierdut finala cu New York Giants, scor 17-21.

Primii paşi i-a făcut chiar în timpul comunismului despre care îşi aduce vag aminte, însă părinţii i-au povestit ce s-a întâmplat în decembrie 1989, atunci când oraşul său natal a devenit un simbol al libertăţii românilor. Odată cu încheierea erei negre, familia Meşko a decis să-i asigure fiului un viitor mai bun. Au aplicat la Loteria vizelor, iar în 1997, pe când Zoli studia la şcoala germană, au aflat că sunt fericiţii câştigători. “Până atunci, îmi plăcea mult să joc fotbal. Idolul nostru era Gheorghe Hagi”, a rememorat actualul punter al celor de la Patriots. Au călcat pe tărâm american pe 8 mai 1997, iar la scurt timp s-au stabilit în Ohio.

 

Deşi ştia româna, maghiara şi germana, Zoli a fost nevoit să se adapteze rapid şi englezei din SUA. “Am învăţat de la TV, în timp ce mă uitam la Barney. La un moment dat, devenisem confuz, dar asta pentru că greşisem canalul şi mă uitam la varianta în spaniolă”, a povestit el amuzat pentru „NY Times”.

 

Becul spart i-a decis soarta

 

Încă mare amator de fotbal, fiul familiei Meşko obişnuia să se joace cu mingea în curtea şcolii. “Odată, ţin minte că am spart un bec când eram la ora de sport şi antrenorul mi-a zis că trebuie să devin jucător de fotbal american. Mama nu a fost deloc de acord. «Te vor bate acolo, nu te las!». I-am explicat atunci că voi fi doar punter, nu mă voi implica în joc şi m-a înţeles”,a adăugat actualul jucător din NFL. În scurt timp, lumea fotbalului american din colegii a auzit de românul Meşko, pentru ca în 2005 să ajungă cu bursă la Michigan Wolverines, echipa Universităţii din Michigan. A rămas pe acelaşi post, de punter, al cărui rol este să degajeze mingea cât mai departe în momentul în care echipa lui nu a reuşit să cucerească 10 yarzi, fiind considerat un salvator al echipei.

 

Drumul până la NFL

 

În timpul facultăţii, fiul familiei de ingineri s-a făcut tot mai remarcat, fiind selecţionat pe când avea 19 ani pentru US Army All-American Bowl, un Super Bowl, dar la nivel mai mic, iar un an mai târziu ales de Associated Press drept punterul anului în Division II All-Ohio, de unde făcea parte Michigan Wolverines. 2009 s-a dovedit a fi anul său de graţie, fiind ales drept cel mai bun punter al universităţilor, atât de antrenori, cât şi de presă, fiind selecţionat şi în echipa ideală a universităţilor din toată America. Terminarea studiilor a echivalat cu şansa de a juca în NFL, visul oricărui puşti de peste Ocean. În primăvara anului 2010 a participat şi la draftul NFL, un fel de perioadă de transferuri în fotbalul american, dar mult mai complexă. În a cincea rundă a draftului, Meşko a fost ales de pe poziţia 150 de cei de la New England Patriots, de trei ori câştigători ai Super Bowl în ultimul deceniu.

 

Coleg cu idolul său

 

Cu un contract semnat pe patru ani, Meşko a dat o dublă lovitură. A ajuns la un club titrat din NFL, dar totodată şi coleg cu cel pe care îl admira încă de când şi-a început cariera în acest sport, Tom Brady, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din SUA, cunoscut şi pentru relaţia cu Giselle Bundchen. Din 2010, viaţa lui s-a schimbat. Aproape zilnic se trezeşte la 7.00 dimineaţa şi ajunge acasă 12 ore mai târziu. Pregătirile pentru Super Bowl au fost atât de intense, încât timp de şase luni, românul nu a avut la dispoziţie decât trei zile libere. “Ador ceea ce fac şi nu regret”, şi-a precizat acesta opţiunea. Remunerat cu 350.000 de dolari pe sezon, anul acesta a revenit în România după mai bine de un deceniu.

 

A vizitat ţara în lung şi-n lat

 

Prima oprire a făcut-o la Bucureşti la începutul lui aprilie, acolo unde nu a ezitat să intre la joc pe un teren improvizat de lângă Naţional Arena, la numai două luni după ce a participat la cel mai urmărit eveniment sportiv din SUA. Deşi îşi găseşte mai greu cuvintele în română, sportivul în vârstă de 26 de ani nu renunţă la limba sa natală, dar nici la patria sa mamă. A ajuns apoi la Timişoara, unde şi-a vizitat bunicii, şi nu a rezistat tentaţiei de a le arăta americanilor poze de la Castelul Huniazilor, dar şi alte obiective turistice din zona Banatului. Totul cu promisiunea că va reveni din nou în ţară.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii