AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Jesse Owens, „inferiorul” care a castigat prima lupta impotriva nazismului

august 26th, 2012

Imediat după al treilea aur olimpic de la Londra, Usain Bolt şi-a adus aminte de el – sportivul care era atacat din cauza rasei sale şi care acum opt decenii impresiona o lume întreagă învingând „rasa ariană” chiar sub ochii dictatorului Adolf Hitler şi a zeci de mii de susţinători nazişti. La Jocurile Olimpice de la Berlin, sportivul de culoare Jesse Owens a cucerit aurul la 100 m, 200 m, ştafetă 4 x 100 m şi săritura în lungime.

Povestea celui care a reuşit să-i provoace lui Hitler primul insucces începe în 1913 la o mică fermă din Alabama, acolo unde Emma Owens a dat naştere celui de-al 10-lea copil al familiei, pe nume James Cleveland. „Întotdeauna mi-a plăcut să alerg. Nu eram foarte bun în copilărie, dar mă simţeam extraordinar când alergam în jurul fermei noastre. Te simţi puternic pentru că poţi schimba oricând direcţia”, povestea J.C. în autobiografia sa. Pe când acesta avea 9 ani, familia s-a mutat în nord, în Cleveland, aşa cum au făcut-o alte 1,5 milioane de locuitori din sud de-a lungul Marii Migraţii.

 

„Cum te numeşti tinere?”, îl întreabă primul său profesor pe cel mai mic membru al familiei Owens. „J.C., domnule!”, vine răspunsul rapid. Din cauza accentului de sud, toată lumea a înţeles Jesse, care până la urmă i-a rămas toată viaţa. În copilărie, după orele de curs, Jesse a lucrat într-o băcănie şi mai apoi şi-a ajutat familia la atelierul de reparat încălţăminte deţinut de tatăl său. „Mereu alerga când livra alimentele de la băcănie. Toată lumea se uita pe stradă după el”, îşi aminteau apropiaţii la ani distanţă. La un concurs şcolar, tânărul este descoperit de Charles Riley, care îi oferă imediat şansa de a face performanţă în atletism. „Începând de vineri, ai patru ani de antrenament”, i-a transmis acesta în vara lui 1932.

 

L-a amuţit pe dictator

 

Adolf Hitler a reuşit să aducă Jocurile Olimpice la Berlin şi era decis să le folosească pentru a arăta lumii cât de puternică este Germania nazistă. În acelaşi timp, continua propaganda cu rasa ariană superioară tuturor. Între timp, tânărul născut în Alabama ateriza în capitala germană cu gânduri mari. Înainte de începerea competiţiei primeşte o vizită inopinată de la fondatorul Adidas, Adi Dassler. „Am auzit despre performanţele tale şi vreau să fiu sponsorul tău la aceste jocuri”, i-a transmis acesta lui Owens, care a devenit primul atlet de culoare imagine pentru celebra firmă de încălţăminte. Aurul de la 100 de metri terminat în 10,3 secunde, stabilind şi recordul mondial, i-a adus celebritatea lui Jesse, mai ales că a obţinut performanţa sub ochii lui Hitler, venit pe stadionul Olimpic pentru a se bucura de rezultatele naţiunii sale. Povestea spune că dictatorul nazist ar fi plecat de pe stadion pentru a nu fi nevoit să salute rezultatul, iar pe drum ar fi afirmat că „am fost umilit de un sub-om”. El, văzut de Europa liberă drept omul care a pus piedică nazismului, nu părea foarte afectat. Aştepta mai mult o răsplată din partea poporului său american.

 

Ignorat de Roosevelt

 

Frustrarea lui Jesse nu ţinea de dispreţul pe care Hitler l-ar fi avut faţă de el, ci de ignoranţa americanilor, cei pe care i-a reprezentat cu succes şi a reuşit să câştige pentru ei un prim război cu naziştii. De altfel, după mulţi ani de la eveniment, fostul atlet a povestit situaţia din acea vară toridă. „N-am primit nici măcar o telegramă de la statul american pentru rezultate, nu am fost invitat nici la Casa Albă. M-am simţit mult mai rău în ţara mea decât în Germania”, rememora plin de tristeţe. „Speram măcar să îmi găsesc un loc de muncă decent, dar pentru că eram negru nu mi s-a oferit şansa”, adăuga acesta. Ajunsese să participe la concursuri împotriva cailor de curse pentru a-şi putea întreţine familia. Rămăsese un cetăţean inferior. Abia la începutul anilor ’70 a fost reabilitat, oferindu-i-se un post de ambasador onorific. Fumător înrăit, a decedat la vârsta de 66 de ani din cauza unui cancer pulmonar.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii