AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Christian Hammer, noua stea a greilor din boxul romanesc: Ciocanul din Pechea l-a facut KO pe cosmarul lui Tyson

octombrie 1st, 2012

Aflată într-o situație dramatică, nobila artă trăiește prin excepții. Începând de vineri noapte, una dintre ele este Cristian Ciocan, pugilist născut în aceeași localitate cu Lucian Bute, și care a devenit campion european WBO la categoria regină a boxului profesionist mondial după ce l-a făcut KO pe britanicul Danny Williams, cunoscut în întreaga lume pentru că l-a răpus pe Mike Tyson.

REPORTAJUL POATE FI CITIT SI IN EDITIA DE LUNI, 1 OCTOMBRIE, A ZIARULUI PUTEREA.

În centrul Germaniei se simte toamna, temperaturile fiind mai mici chiar și cu 15 grade C decât la București. Au trecut deja câteva ore de la cântarul oficial, când a dat pentru prima oară ochii cu Danny Williams, un colos de 2,01 m, devenit celebru în 2004 pentru că l-a făcut KO pe legendarul Mike Tyson.

Gândul său este numai la meciul de a doua zi. Alături este antrenorul român stabilit în Suedia, Wally Munteanu, venit la gală cu unul dintre sportivii săi, Patrick Bogere. “Poate ne întâlnim și cu Mihai Leu, știu că este cazat la același hotel ca și noi”, sunt primele cuvinte ale gălățeanului care joi a împlinit 25 de ani. “Cine crezi că s-a gândit la sărbătoare? Mi-au făcut colegii de la club un tort și mi-au adus baloane colorate, dar avem timp după meci să ne distrăm”, adaugă pugilistul originar din aceeași comună ca și Lucian Bute, fostul campion mondial IBF.

 

Discuțiile sunt inevitabil legate doar de box între Ciocan și Munteanu, doi români care au ajuns să performeze doar în afara țării. Între timp, apare în recepție și Mihai Leu, acum arbitru de masă pentru organizația mondială WBO. Se salută cordial și pentru câteva minute discută despre posibilitatea ca pugilistul să boxeze în România, dar și despre raliuri.

“Mă bucur că l-am întâlnit. Am vorbit despre raliuri, dar și dacă putem organiza vreun meci al meu în România. Nu am luptat niciodată acolo la profesioniști, din păcate”, spune cu o mimă supărată greul de 105 kilograme. Primul campion mondial din istoria boxului profesionist îi dă și un sfat înainte de despărțire: “Dacă ești lucid și nu te grăbești, atunci totul va ieși bine”. Cristi se retrage în cameră. A doua zi va fi cea mai importantă din cariera sa de până acum.

 

Plimbare, masă și somn

 

Îmbrăcat în trening, geacă scurtă de fâș cu o șapcă pe cap, Cristi iese la o plimbare de relaxare pe străzile de la marginea orașului Göttingen, împreună cu unul dintre colegii săi. “Mă bucur că boxez împotriva unui nume așa mare, dar nu m-a impresionat. Cu siguranță, diseară centura e a mea. Nu o să îi dau nici o șansă. Sunt prea încrezător să mă poată opri cineva”, este sigur pe el românul cu câteva ore înaintea întâlnirii de la Sparkassen-Arena. Pentru pregătirea meciului, Cristian a făcut sparring cu fostul campion mondial Juan Carlos Gomez, campion mondial WBC între 1998 și 2001. “A scris cineva în țară că mă voi lupta vineri seară?”, vine și întrebarea lui, la care îmi e greu să-i răspund, știind că media nu a acordat importanță evenimentului. “Mergem cu Domnul înainte, indiferent ce se întâmplă!”, adaugă tot el, conștient parcă de ceea ce urma să îi spun. “Termin plimbarea și merg la masă, apoi încerc să dorm puțin. Pe la 18.00 vin mai mulți apropiați pe la mine, stăm un pic de vorbă, apoi mă pregătesc să plec la sală”, dezvăluie programul zilei. Din țară, singurele telefoane de încurajare au venit de la familie. “Mi-au trimis mesaje mai mulți prieteni, dar am vorbit și cu familia. În rest, nu m-a căutat nimeni. Poate după ce voi câștiga”, a explicat acesta.

 

Croșeu, KO și victorie!

 

Singurul greu autohton aflat în top 100 al categoriei la nivel mondial urmărește din culise primele meciuri de pe card, apoi revine în vestiar și începe încălzirea. Ring announcerul îi strigă numele, iar Cristi, însoțit de staff-ul său, intră în arenă în aplauzele publicului. Printre spectatori se află și mai mulți români, veniți să-l încurajeze. Deși pe șortul său era imprimat tricolorul României, în dreptul său răsună Deutschlandlied, imnul Germaniei.

E prea concentrat pentru meci. Și se vede încă din prima rundă, când Williams cade la podea după ce încasează un “ciocan de dreapta”. În reprizele următoare, britanicul, care se poate lăuda cu 33 de KO în carieră, vizibil afectat de loviturile puternice ale românului, a replicat cu directe de dreapta, numai că sfatul venit de la Leu a fost pus în aplicare. Lucid, tânărul în vârstă de 25 de ani a mai așteptat până în runda a 4-a, când s-a năpustit asupra britanicului, demolat de o serie stânga-dreapta. Cu victorie prin KO tehnic și purtând un drapel românesc pe umeri, germanul Christian Hammer a intrat în posesia centurii WBO Europa, versiune unde titlul mondial este deținut de Wladimir Klitschko. “E clar că asta îmi doresc, să mă bat cu cei mai buni”, a spus imediat după gală noul campion european.

 

A renunțat la bani pentru meci

 

Cunoscut pentru mofturile sale, Danny Williams a făcut presiuni pentru ca bursa pe care a încasat-o să fie mai mare decât cea negociată în prealabil, astfel că în preziua galei a venit bandajat la o mână, motivând că are probleme medicale. Un tertip pentru a-i tensiona pe membrii staff-ului advers, dar și pentru a obține bani mai mulți. În cele din urmă, după negocieri purtate între promotorul german și managerii englezului, s-a ajuns la un acord pentru ca meciul să aibă loc. Chiar Ciocan a preferat să renunțe la bani pentru a-i satisface pretențiile lui Williams. Chiar și așa, germanii și-au luat măsuri de siguranță și l-au chemat de urgență pe ucraineanul Oleksey Mazikin, în cazul în care britanicul ar fi renunțat în ultimul moment. Acesta s-a echipat și chiar a așteptat începerea meciului undeva în sală. Mai mulți promotori ne-au dezvăluit că astfel de practici sunt frecvente și totul din cauza lăcomiei managerilor, care oricum încasează o mare parte din bursa sportivilor.

 

Ultimul campion mondial al României la amatori

 

Deși a trecut la amatori din 2008, Ciocan încă deține o performanță care nu a mai fost egalată până acum. În 2006, în Maroc, gălățeanul a devenit campion mondial de juniori la categoria supergrea, fiind de altfel ultimul pugilist român care a reușit să ia cea mai prețioasă medalie la o competiţie internaţională. Deși a primit o ofertă încă de atunci să treacă la profesionism, tânăra speranță a sperat la un loc la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde nu s-a calificat, astfel că a ajuns la cel mai mare club de box profesionist din Germania, Universum, acolo unde, printre alții, se antrenau Ruslan Chagaev și Felix Sturm.

 

Ciocan: “Nu am mai vorbit cu Lucian Butede doi ani”

 

Deși sunt originari din aceeași localitate, relațiile dintre Cristian Ciocan și Lucian Butesunt reci. De altfel, chiar și antrenorul care l-a descoperit pe Bute, Felix Păun, a afirmat că nu mai ţine legătura cu fostul campion mondial IBF din cauza “mândriei și a infatuării.”

 

Cum te-ai apucat de box?

Eram prin clasa a XI-a, iar cel care m-a descoperit a fost Felix Păun, care îmi era și diriginte pe vremea aceea. Mie îmi plăcea mult handbalul, dar pentru că aruncam foarte tare, la școală, colegii nu voiau să stea în poartă și puneau condiția ca eu să arunc doar de la mijlocul terenului.

 

Și așa te-a remarcat Felix Păun.

Da. Cum toată ziua eram pe teren, mi-a spus odată dacă vreau să merg la sală. Am acceptat, iar după numai câteva luni am și ieșit campion regional, iar mai apoi vicecampion național de juniori. Am pierdut finala cu Bogdan Dinu, dar la o diferență foarte mică de puncte. Imediat am fost cooptat la lotul naţional și am rămas acolo până când am ales să urmez un alt drum în viață.

 

Când ai primit oferta pentru profesionism?

Imediat după ce am devenit campion mondial de juniori. Aveam 19 ani, am spus că e mai bine să aștept Olimpiada. Nu a fost să fie, iar în toamna lui 2008 m-am mutat în Germania.

 

Ești consătean cu Bute. Ai primit vreun sfat din partea lui?

Nu vreau să discut despre acest subiect. E cel mai bine așa, pentru că avem drumuri diferite. Îl respect pentru cariera sa, dar atât. Nu am mai vorbit cu el de vreo doi ani.

 

Cum te simți în Germania?

Pot spune că m-am adaptat perfect. Am învățat deja limba, lumea mă apreciază aici și mă simt foarte bine. E un mediu propice pentru a face performanță.

 

Care va fi următorul pas? Vorbeai despre un meci cu cei mai buni din lume.

Eu zic că am făcut deja un pas foarte important, iar acum trebuie să discut cu șeful meu (n.r. promotorul) și împreună vom hotărî ce vom face. Am tot viitorul înainte. Așvrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au urmărit din țară și le promit că nu îi voi dezamăgi.

 

CRISTIAN CIOCAN –CV

Data nașterii: 27 septembrie 1987 (Galați).

Carieră amatori: campion mondial de juniori la categoria grea (2006).

Carieră profesioniști: 12 victorii (8 KO) – 3 înfrângeri, campion internaţional al Germaniei (martie 2012 – prezent), campion WBO Europa (septembrie 2012 – prezent).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii