AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Joaca de-a razboiul. Reenactment in Romania sau cum au renascut razboinicii daci si trupele naziste

februarie 8th, 2013

Încheiat oficial în 1945, al Doilea Război Mondial nu s-a terminat pentru un grup de entuziaşti din România. De mai multe ori pe an se reunesc pentru a reconstitui câmpul de luptă din marea conflagraţie, în cele mai multe cazuri românii şi germanii aflându-se în taberele rivale.

Curtea Muzeului Militar arată ca un câmp de bătălie. Pe lângă unităţile mecanizate, expuse permanent, şi-au făcut apariţia şi 25 de tineri, unii îmbrăcaţi în celebrele uniforme naziste, iar ceilalţi – în echipamentul brun al Armatei române. Toată lumea s-a întors în timp şapte decenii. Este toamna anului 1944, la scurt timp după ce românii au întors armele împotriva foştilor aliaţi din Germania lui Hitler.

O patrulă românească pătrunde în sectorul nazist şi deschide focul asupra duşmanilor, rănindu-l fatal pe unul dintre ei. „Achtung!” se strigă în tabăra germană, care se repede la arme şi începe contraatacul. „La atac!”, se aude şi din partea comandantului român. Timp de aproximativ 7 minute, totul pare ca un adevărat teatru de război, cucerit, în cele din urmă, de armata autohtonă, după un plan bine stabilit dinainte. Scena se încheie în aplauzele spectatorilor aflaţi pe margine, în timp ce micuţii însoţiţi de bunici rămân fascinaţi. Totul este o joacă, însă una a oamenilor mari.

Reenactment, aşa cum este cunoscut jocul care îi adună pe pasionaţii de istorie laolaltă pentru a reedita marile bătălii din istorie, nu este accesibil tuturor. Tocmai de aceea numărul celor care au posibilitatea de a juca într-o astfel de scenetă este limitat. În România, numărul nu depăşeşte 200, în special din cauza costurilor mari. Un echipament complet din Primul Război Mondial ajunge să coste aproximativ 1.000 de euro.

Selecţie pentru a evita extremiştii

Asociaţia „Deutsches Freikorps” este unul dintre principalele grupuri din România pentru reconstituirea istorico-militară. Deoarece este specializată în special pe reconstituirea luptelor în care este implicată armata germană din Primul şi al Doilea Război Mondial, asociaţia are un program riguros de selectare a noilor recruţi. „Momentan, suntem 15 membri, iar pentru a ni se alătura, o persoană nu trebuie să aibă cazier sau probleme cu legea. Apoi, urmează o discuţie pentru a afla modul de gândire al candidatului. Facem tot posibilul pentru a evita extremiştii, mai ales că noi reprezentăm armatele unor regimuri totalitare. În cazul nostru, nu suntem atraşi de o ideologie”, afirmă Flavius Roaită, vicepreşedintele grupului de reenactment.

De la antichitate la armată contemporană

Deşi reconstituirea marilor bătălii nu este la nivelul Europei, acolo unde există mii de asociaţii, România se poate lăuda cu aproximativ 200 de temerari, care se ocupă de aproape toate erele, începând de la daci şi până în zilele noastre. „Terra Dacia Aeterna” este un grup care reeditează războaiele daco-romane, „Datina străbună” se ocupă în special de Revoluţia de la 1848, un altul în Ploieşti e specializat pe perioada regalistă de până la 1916, în timp ce din Bucureşti provin cele mai mari. Asociaţia „6 Dorobanţi” este prima de reenactment din România, însă, odată cu trecerea timpului, grupul s-a scindat, apărând ulterior alte organizaţii mai mici, dintre care se remarcă „Tradiţia Militară”, care promovează Armata română din ultimul secol. Organizaţiile şi-au însuşit o parte din protocolul militar al acelor vremuri, iar majoritatea membrilor au supranume din era respectivă. „Nu folosim nume reale ale comandanţilor sau generalilor pentru că ar fi lipsă de respect faţă de cei care au fost conducători ai armatelor”, afirmă unul dintre participanţii la acţiuni.

Sute de organizaţii în Europa

Reenactmentul a apărut în prima jumătate a anilor ’70, undeva în Franţa, atunci când s-au aniversat 30 de ani de la debarcarea în Normandia. Grupul „Overloard 74” este cea mai veche organizaţie care reconstituie evenimentele istorice, însă, ulterior, diverşi pasionaţi de istorie din toată Europa au dus acest hobby în mai toate ţările, începând din Portugalia şi până în Rusia.

Un echipament costă şi 1.000 de euro

Pasionaţii au şanse mici să facă parte din astfel de grupuri dacă nu au şi resurse financiare importante. Pentru fiecare eră e necesar un alt echipament, iar majoritatea sunt comandate din străinătate. De exemplu, la „Deutsches Freikorps”, care este specializată pe armata germană din primele două războaie mondiale, un membru ar avea nevoie de la 5 la 7 echipamente. De exemplu, numai o replică de carabină ajunge să coste 800 de lei, iar uniforma 430 de lei.

 

Echipament german Primul Război Mondial:

 

Replică de carabină: 800 de lei

Baionetă: 300 de lei

Curea pentru carabină: 80 de lei

Cizme: 280 de lei

Harnaşament: 400 de lei

Cataramă: 70 de lei

Bidon de apă: 60 de lei

Sacul de dormit: 30 de lei

Raniţă din piele: 250 de lei

Cască de oţel (model 1916): 400 de lei

Uniformă (model 1915): 430 de lei

Total: 3.110 de lei

 

https://www.youtube.com/watch?v=IusvRI93PBo

 

Comments

3 Comments

RSS
 • Alexander von H K says on: aprilie 1, 2013 at 12:58

   

  BUNA ZIUA daca postati un articol va rog sa nu bagati cuvine nerealiste cum ar fi; soldati nazisti. ; grupul acesta reprezenta armata germana din primul si al doilea razboi mondial deci in concluzie sunt soldati germani nu nazisti, nazisti erau considerati cei ce erau membri de partid cu functii inalte dealtfel cei ce au fost considerati criminali de razboi si judecati de catre aliati.

 • Alexander von H K says on: aprilie 1, 2013 at 13:14

   

  RESTUL ARTICOLULUI ESTE FOARTE FRUMOS SI BINE REALIZAT . FELICITARI

 • Anca Cernea says on: noiembrie 12, 2013 at 10:26

   

  Sa intelegem ca in al 2-lea RM, Wehrmacht-ul nu avea nimic nazist? Armata era independenta, avea propriile convingeri, ramasese neutra? Doar NSDAP se ocupa cu nazismul, Wehrmachtul era ok, n-avea legatura cu Statul, deci cel de-al 3-lea Reich? Doar apara Germania pasnica, de agresorii polonezi, cehi, francezi, belgieni, olandezi, etc? Si, mai ales, si mai ales, de evrei!
  Poate nici cel de-al 3-lea Reich nu era nazist, ci doar german?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii