AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Speranta vine din scaunul cu rotile. Povestea unei eroine contemporane: Magda Coman

noiembrie 27th, 2013

De o frumuseţe răpitoare, Magda Coman a visat întotdeauna să devină un topmodel de succes. Povestea s-a întrerupt brusc în 2005, atunci când a fost victima unui accident care a imobilizat-o pentru totdeauna într-un scaun cu rotile. Nu vrea să mai vorbească despre acel moment fatidic, dar şi-a urmat destinul. Este exemplul suprem că nimic nu poate sta în calea fericirii, nici măcar atunci când nu poţi să alergi pe propriile picioare. A devenit manechin, soţie, o mamă devotată şi o neobosită luptătoare a drepturilor pentru persoanele cu handicap.

magda coman 2“Ştii, când eram mică, aveam obiceiul să mă admir în oglindă. Apoi, diriginta din liceu îmi spunea mereu că voi deveni ambasadorul frumuseţii. În gândul meu deja încolţise acest gând, de a deveni manechin. Părea o lume atât de frumoasă! Apoi am şi reuşit, trăiam un vis. Vreme de cinci ani am lucrat ca şi manechin pentru mai multe case de modă, am pozat pentru reviste, apoi, în 2005, totul parcă se ruinase, cu greu mi-am revenit, dar acum pot spune că sunt fericită”, sunt cuvintele rostite din suflet de Magda. Acum locuieşte într-un complex rezidenţial din Capitală. Teoretic, lumea bună. Nimic mai fals. Şi-a dorit doar o rampă de acces pentru scaunul ei cu rotile. A fost refuzată chiar dacă a trimis notificare şi prin avocat.

Se întoarce la povestea vieţii ei. Privirea i se schimbă brusc. Asta pentru că visul s-a transformat într-un coşmar. Era în 2005. Nu vreau să-mi mai amintesc! A fost o conjunctură nefastă, asta a fost. Îmi vine şi acum în minte chipul celui care m-a băgat în acest căruţ pe viaţă. Am tot încercat să-l iert pentru a trece peste trauma psihică. Te rog, hai să schimbăm subiectul. Este prea dureros pentru mine”, mă roagă Magda. Alături de ea stă fetiţa sa în vârstă de 4 ani. O cheamă Rahela, asemenea personajului biblic. Cu ochii mari şi căprui, îi seamănă perfect mamei. Este un miracol medical. “Am făcut septicemie în timpul sarcinii, iar doctorii mi-au spus că vom muri amândouă. Este mica mea minune”, este mândră Magda de mogâldeaţa cu părul bălai. Majoritatea timpului şi-l dedică creşterii ei. “Nu am angajat bonă pentru a demonstra că reuşesc să o îngrijesc singură. Încerc să distrug acest mit că persoanele cu handicap nu se pot descurca singure.

Şi-a întâlnit soţul după accident

magda comanImobilizată la pat, Magda trecea în 2006 prin criza post-accident. Petrecuse nu mai puţin de un an în spital din cauza neglijenţei medicilor. Încă nu reuşise să se împace cu ideea că nu va mai putea merge, nu îşi închipuia cum va fi viaţa ei fără dans, fără podium, fără plimbările lungi prin parc. Până atunci, avea o mulţime de prieteni. Apoi, s-au triat, însă cei rămaşi i-au fost în continuare alături. Într-o zi de vară, în grupul care o vizita pe Magda se afla şi Călin. Au făcut schimb de adrese de messenger. “De aici începe adevărata poveste. Fratele său geamăn, Alin, m-a văzut în lista de messenger, apoi m-a adăugat. Am început să vorbim. Nu mă ştia când eram pe picioare, nici eu nu îl cunoşteam înainte de accident, e perfect sănătos. Discutam cu orele, fără întrerupere. Să ştii că oamenii deştepţi trec întotdeauna de o dizabilitate, nu sunt superficiali încât să vadă doar perfecţiunea şi atât. Ne-am cunoscut mai apoi, ne-am îndrăgostit unul de altul, un an mai târziu ne-am şi căsătorit, iar de curând am împlinit 7 ani de când suntem împreună”, povesteşte plină de emoţii. Şef de promoţie la facultate şi fost olimpic internaţional, Alin are aceeaşi vârstă ca şi Magda – 29 de ani. Este de profesie programator IT şi are o funcţie importantă la o corporaţie renumită din domeniu. Relaţia celor doi este exemplul viu că dragostea adevărată există. Acea dragoste care nu ţine cont de barierele fizice sau financiare, ci doar de multitudinea de trăiri şi sentimente interioare.

A fost model în Germania

Soţul meu a fost prima mea motivaţie să mă ridic. Până atunci, nu voiam să văd căruciorul. Nu credeam că mai pot avea o viaţă, însă el mi-a fost cel mai mare sprijin. Aşa am ajuns să plec şi în Germania, în momentul în care am primit oferta de a lucra ca şi model. Am decis să plec fără însoţitor, să îmi demonstrez mie că o pot face. Am locuit acolo cam trei ani. Se întâmpla în felul următor. Mă puneau pe diverse scaune sau fotolii în aşa fel încât să nu se distingă problema mea. Timp de trei ani, m-am dedicat acestei munci în Dusseldorf si Dortmund. M-am reîntors definitiv în România în 2009, atunci când am născut-o pe Rahela. Până atunci, făceam naveta pentru soţul meu, care încă era student”, continuă Magda să îşi pună povestea pe tapet. Cum era viaţa în Germania? Te descurcai? Sunt întrebările care îţi vin imediat în minte, iar eroina noastră mi-o ia înainte şi nu mai apuc să le rostesc: “Totul era adaptat. Pe stradă erai perfect independent, nu existau borduri, oamenii mă priveau normal, mereu aveam senzaţia că nici nu văd căruţul cu care mă deplasam, ci doar pe mine şi ceea ce pot face. În România, chiar dacă are o maşină adaptată după problemele ei, crede că încă mai este mult de muncă pentru ca persoanele cu handicap să poată duce o viaţă independentă. “Este şi vina mentalităţii şi a educaţiei. Lumea te ignoră şi te priveşte cu milă fiindcă cei cu dizabilităţi sunt asociaţi cu cerşetorii. În plus, nici statul nu îţi oferă vreun ajutor pentru integrare, ci te izolează la domiciliu. Nici măcar în instituţiile publice nu ai acces fără un ajutor. Aş vrea să-i văd măcar o zi pe conducătorii ţării cum se descurcă la noi într-un căruţ. Cu siguranţă şi-ar schimba optica”, spune, dezamăgită, Magda Coman. Dacă în copilărie, apropiaţii o vedeau drept viitoare ambasadoare a frumuseţii, acum ea luptă pentru a fi ambasadoarea persoanelor cu dizabilităţi.

“Îmi doresc ca România să devină o ţară în care persoanele cu dizabilităţi să se simtă independente, să aibă dreptul la muncă, să nu se simtă umilite. Altfel, riscăm să devenim un stat de asistaţi sociali”, Magda Coman

Salvare pentru alte fete cu dizabilităţi

atipic beautyDe anul acesta, micuţa Rahela merge şi la grădiniţă, astfel că Magda are acum mai mult timp să se ocupe de proiectul conceput încă din momentul în care ea a reuşit să treacă peste şocul post-traumatic. Cu banii câştigaţi din munca de fotomodel în Germania, a deschis asociaţia Open Your Heart, iar în vară a organizat evenimentul Atipic Beauty. Zeci de tinere, care până atunci îşi pierduseră încrederea în sine, s-au regăsit într-o prezentare de modă inedită. Toate au defilat în cărucioare, scopul Magdei fiind atins. “Am scos în faţă frumuseţea lor, nu tragedia. Am dat şansa unor fete să se bucure de viaţă şi să creadă din nou în puterile lor”, explică Magda, care pe 12 martie va pune în scenă a treia ediţie, după ce în octombrie, caravana “Atipic Beauty” a bifat şi Cluj-Napoca. “Vreau să devină ca orice eveniment anual de modă. Aş vrea să se conştientizeze că adaptabilitatea este un lucru necesar, iar utilizatorii de scaun rulant să aibă dreptul la muncă şi la o viaţă independentă. E foarte important ca România să aibă standardele europene în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi”, îşi expune scopul final femeia care poate scoate la lumină frumuseţea dintr-o lume pe care mulţi o consideră subiect tabu.

Comments

5 Comments

RSS
 • Stefan Teodor STEINER says on: noiembrie 27, 2013 at 19:12

   

  Felicitari ! Magda.

 • angela says on: noiembrie 28, 2013 at 08:54

   

  felicitari si succes.

 • PADUREAN ALINA MONICA says on: noiembrie 28, 2013 at 11:55

   

  Draga Magda , mi-a placut foarte mult articolul tau , .Sant studenta la TERAPIE OCUPATIONALA , anul III, Alba-Iulia, si am invatat cat de mult contribuie implicarea in activitati la promovarea sanatatii si a starii de bine , mai ales cand la mijloc exista o disabilitate .Esti un exemplu pentru toti , Te admir foarte mult !

 • Sandi Gianina_Ionela says on: iulie 11, 2016 at 23:48

   

  Buna Magda.Ma numesc Sandi Geanina am 26 de ani in decembrie 2015 am avut un accident in germania.acum sunt in scaun cu rotile greu imi trec zilele dar bucuria mea este copilul .in timpul accidentului aveam 6 luni si o saptamana medici sau luptat sa mil aduca in viata .acum are 6 luni jumate si e un baiat perfect sanatos

 • Sandi Gianina_Ionela says on: iulie 11, 2016 at 23:51

   

  Dar eu trec foarte greu peste felicitari ca ai reusit sa aduci zambete pe fata multor fete care sunt imobilizate sper sa inteleg si eu lucrul accesta te pup si daca poti sa ma contactezi sa vb .bravo bravo

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii