AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Povestea celei mai bune jucatoare de tenis de masa din Romania. Eliza Samara, cu paleta in jurul lumii

februarie 2nd, 2014

eliza samaraÎntr-un sport în care asiaticele fac legea, o româncă este la modă. La doar 24 de ani, Eliza Samara este calificată în Liga Campionilor şi se numără printre cele două europene, alături de bielorusa Viktoria Pavlovic, care au reuşit să se infiltreze în Top 30 mondial al celor mai bune jucătoare de tenis de masă din lume. Cele cinci titluri de campioană continentală cu naţionala tricoloră nu o mulţumesc şi visează să calce pe urmele Angelicăi Rozeanu, cea care în urmă cu cinci decenii cucerea nu mai puţin de 17 titluri mondiale. Ştie că este greu, dar nu imposibil, iar pentru asta petrece cinci ore zilnic lângă masa de tenis, iar multe alte zile la  competiţiile din întreaga lume.

Singurele sale momente libere sunt cele petrecute în aeroport, între două zboruri. În ultimele două săptămâni a vizitat mai multe ţări decât alţii într-o viaţă. Nu în vacanţă, ci la turneele internaţionale. Emiratele Arabe Unite, Turcia, Polonia, Austria, Ungaria, iar săptămâna trecută s-a aflat şi în ţară, la Bucureşti. “A fost vremea nefavorabilă, aşa că  am rămas trei zile în România. M-am bucura într-un fel pentru că am putut să-mi revăd prietenii”, a spus Eliza înainte de a se îmbarca într-un zbor cu destinaţia Viena, dar pentru a juca la Openul Ungariei de la Szombathely. A pierdut în optimi, însă nu a descurajat-o, folosind un citat din Rocky Balboa: “Nu este vorba despre cât de tare ai lovit, ci despre cât te tare poţi fi lovit şi tu continui să lupţi, cât de multe poţi încasa şi tu să mergi înainte”. De fapt asta înseamnă sportul de performanţă. O înfrângere să-ţi ofere o motivaţie mai mare pentru a reuşi să ajungi acolo unde visezi. Iar Eliza are destinul ei. A ştiut încă din primul moment în care a pus în mână o paletă.

Duble cu paleta fratelui mai mare

Îşi aduce aminte ca şi când ar fi fost ieri. Momentul în care a luat paleta de tenis şi a început să facă duble. Avea doar cinci ani şi jumătate. “E puţin haios. La şcoala fratelui meu să făcea o selecţie pentru tenis de masă, iar el s-a numărat printre aleşi. Apoi, fiindcă nu puteam rămâne singură acasă, am mers cu mama să-l luăm pe fratele meu de la antrenamente. Mi se părea distractiv ce fac ei acolo. Aşa că am luat o paletă şi am început să fac duble, fără ca cineva să îmi arate înainte. Mai întâi cu stânga, apoi cu dreapta. I-am zis mamei că vreau şi eu la tenis de masă”, se amuză actualul număr 28 mondial în clasamentul feminine. După numai patru zile, Eliza deja juca împotriva fetelor care veniseră cu mult mai devreme la cursuri. Un an mai târziu ajungea sub bagheta lui Viorel Filimon, cel care o antrenează şi în prezent.

A pierdut şirul ţărilor vizitate

samaraFilimon a avut inspiraţia de a crede în talentul şi dorinţa micuţei Eliza. La 8 ani deja se putea lăuda cu trei medalii de campioană naţională la copii, rezultate care au adus-o în atenţia federaţiei. Cinci ani mai târziu îşi trecea în palmares un titlu de vicecampioană continentală la dublu. Se întâmpla în Rusia, la Europenele de cadeţi. În 2003, la Novi Sad, îşi lua revanşa şi obţinerea aurul, tot la Europene, atât la dublu, cât şi la echipe. A trecut un deceniu, însă are în continuare entuziasmul fetiţei cu părul bălai care începuse să facă duble cu paleta fratelui mai mare. “Voi face tot ce ţine de mine pentru a-mi îndeplini visul, oricât de greu şi imposibil ar fi”, punctează mai rapid decât atunci când este la serviciu. Dincolo de faptul că s-a consacrat ca fiind cea mai bună jucătoare a României, Eliza Samara poate deveni oricând un veritabil ghid turistic. Tenisul de masă a trimis-o în aproximativ 100 de ţări, de la China şi până la Kuweit sau Africa de Sud. “Sincer, nu le-am ţinut evidenţa, dar cel mai mult m-a impresionat Republica Dominicană. Am mai fost şi în Las Vegas în ultimele vacanţe de vară. Rămân impresionată de fiecare dată”, mai spune cea desemnată jucătoarea anului în România de federaţia de specialitate şi numărul 2 în Europa în 2012.

Eliza-Samara_Daniela-Dodean

Relaţie specială cu familia

În condiţiile în care e plecată mai mult de 11 luni pe an din oraşul natal, Constanţa, Eliza a reuşit să menţină o relaţie apropiată cu familia. “Îi sun de 3-4 ori pe zi! Familia, pentru mine, este cea mai importantă. Chiar dacă nu sunt mereu fizic lângă ei, am o relaţie foarte apropiată, mai ales cu fratele meu. Dacă eu nu pot ajunge la Constanţa, atunci vin ei mereu după mine. Ba la turneele finale, ba la Istanbul”, povesteşte Samara între un check-in în aeroport şi un meci oficial.

Va juca finala Ligii Campionilor

Eliza a devenit de curând a treia jucătoare din România care ajunge în finala Ligii Campionilor la tenis de masă după Mihaela Ştef, câştigătoare de două ori cu Castelgoffredo, şi Dana Dodean, finalistă în 2012 cu SVS Strock. Constănţeanca a obţinut punctul decisiv în victoria obţinută de Fenerbahce în manşa tur cu polonezele de la Zamek, echipa turcă obţinând calificarea, în premieră, în cea mai important competiţie intercluburi din Europa. Legitimată din 2010 la formaţia din Istanbul, sportiva în vârstă de 24 de ani a mai reuşit să câştige două trofee, ETTU Cup, în 2012 şi 2013.

Eliza Samara – CV

Data naşterii: 15 aprilie 1989

Locul naşterii: Constanţa

Înălţime: 1,71 m

Greutate: 59 kg

Club: Fenerbahce Istanbul / Farul Constanţa

Performanţe echipa naţională: campioană europeană (2005 – cu echipa, 2009, 2012 – dublu, 2011, 2012 – dublu mix), bronz european (2009 – dublu mix, 2010 – dublu), vicecampioană europeană (2011 – cu echipa, 2011 – dublu), vicecampioană mondială (2012 – simplu), două prezenţe la Jocurile Olimpice (2008, 2012)

Performanţe club: Cupa Europei (ETTU Cup) cu Fenerbahce (2012, 2013)

Comments

2 Comments

RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii