AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Alexander Vencel, bistriteanul de legenda din poarta Cehoslovaciei. Singurul campion european nascut in Romania

aprilie 27th, 2014

vencel eusebioOmul care i-a scos peri albi lui Florea Dumitrache la Mondialul din 1970 s-a născut în România în urmă cu şapte decenii, însă a scris istorie pentru Cehoslovacia, fiind totodată o adevărată emblemă a celor de la Slovan Bratislava, echipă în poarta căreia s-a aflat la singurul trofeu european din istoria fotbalului slovac, Cupa Cupelor, în 1969. Deşi părinţii săi erau slovaci, viaţa şi cariera lui Alexander Vencel sunt strâns legate de ţara noastră.

“Vencel deviază un şut al lui Radu Nunweiller. Dembrovschi trage puternic. Vencel respinge în picioarele lui Dumitrache, iar Mopsul ratează reluarea. Stau ca pe ghimpi…Şutează Lucescu! Vencel apără din nou. Atacă Neagu! Vencel plonjează la picioare […] Am încetat să mai notez ocaziile”, e un pasaj din cartea Mexico 70 scrisă de Ioan Chirilă în care este descrisă evoluţia confruntării cu cehoslovacii. Vencel, pe atunci în vârstă de 26 de ani, a făcut minuni între buturile fostei vicecampioane mondiale, însă în repriza secundă nu a mai reuşi să reziste asediului tricolor, iar la finalul celor 90 de minute, România se impunea cu 2-1, obţinând a doua victoria din istoria turneelor finale. Nimeni nu ştia însă că apărătorul porţii slovace îşi avea origini chiar în ţara noastră.

“Ţin minte că am ratat o mulţime de ocazii, Vencel a apărat extraordinar. A o fost o primă repriză de coşmar pentru noi, mai ales că am şi încasat un gol stupid în primele minute şi automat totul a devenit mult mai dificil. M-a impresionat, atât el, cât şi fundaşul lor dreapta. Nu am discutat cu cehoslovacii nici înainte şi nici după meci, aşa că habar nu am avut că s-a născut în România”, a rememorat selecţionerul de atunci, Angelo Niculescu, duelul istoric din Groapa cu Lei de la Guadalajara, aşa cum a fost supranumită grupa României.

vencel sursa foto pravda

foto: Pravda

S-a născut într-un sătuc din Bistriţa

Ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, cel născut Alexandru Vencel şi-a adus aminte de locul în care a văzut lumina zilei în plin Război Mondial. Specialist în căi ferate, tatăl său era o persoana care îşi schimb des oraşul locului de muncă. “M-am născut în Ilva Mare, dar nu am rămas decât aproximativ două luni acolo fiindcă tata a fost trimis cu serviciul în altă parte, iar până la urmă am ajuns aici”, spune cel care a fost urmărit apoi de tricolor. “Soarta a făcut ca apoi să fiu acompaniat de România. Prima mea participare la un turneu important a fost în România, la Campionatul European de juniori, am debutat la naţionala de seniori tot împotriva României, iar singura mea prezenţă la Cupa Mondială a fost tot împotriva lor, în 1970”, a spus mândru cel care în 1976 devenea campion european cu naţionala Cehoslovaciei.

Cetăţean de onoare în 30 de oraşe

vencel1Deşi a fost întotdeauna în umbra lui Ivo Viktor, Vencel a bifat un total de 25 de selecţii sub steagul cehoslovac, pentru care a debutat la 19 septembrie 1965, la Praga, când România pierdea cu 3-1 duelul din preliminariile Cupei Mondiale din Anglia. De altfel, din cele 25, nu mai puţin de 4 au fost disputate împotriva naţionalei noastre. Aproape întreaga carieră de club a goalkeeperului se leagă de Slovan Bratislava, echipa din actuala capitală a Slovaciei, pentru care a evoluat între 1965 şi 1977, perioadă în care a jucat nu mai puţin de 321 de partide. Eu el între buturi, Slovan a cucerit trei titluri de campioană şi alte două Cupe ale Cehoslovaciei. Mai mult, în ediţia 1968/1969,  cu Vencel titular, gruparea din Bratislava obţinea trofeul Cupei Cupelor după ce în finală a învins-o pe Barcelona, scor 3-2. După această performanţă, portarul născut în comuna bistriţeană a fost desemnat “Cetăţean de Onoare” în nu mai puţin de 30 de oraşe slovace. “Am primit şi nişte bani, dar recompensa noastră s-a bazat în foarte multe rânduri doar pe recunoaştere morală”, i-a plăcut întotdeauna să spună.

Curtat de Havelange

În 1974, Cehoslovacia pierdea, la limită, pe celebrul Maracana, cu Brazilia, însă evoluţia lui Vecel nu a rămas fără urmări. Cu câteva luni înainte să devină preşedinte al FIFA pentru 24 de ani, Joao Havelange, care pe atunci era şeful lui Botafogo, a ţinut neapărat să-l transfere în America de Sud pe portarul născut la Ilva Mare. “Imediat după meci a venit la noi în vestiar şi mi-a spus că vrea să joc pentru echipa lui. Admit faptul că eram încântat. De fapt toată lumea era încântată de faptul că voi avea posibilitatea să joc în ţara campioanei mondiale. Fiindcă aşa erau vremurile, transferul nu a primit acceptul Comitetului Central fiindcă atunci erau nişte neînţelegeri între cele două Guverne”.

Copiii i-au călcat pe urme

vencel juniorAmbii băieţi al lui Alexander Vencel au fost fotbalişti, iar cel mai mare dintre ei, Alexander Vencel junior, chiar a reuşit să facă carieră, evoluând atât pentru naţionala Cehoslovaciei, cât şi pentru Slovacia. Portar, la fel ca şi tatăl său, Alexander jr a început fotbalul tot la Slovan Bratislava, reuşind să impresioneze în Franţa, acolo unde a evoluat pentru Strasbourg şi Le Havre. A adunat peste 200 de meciuri în Ligue 1, în 1997 ajutându-i pe cei de la Strasbourg să câştige Cupa Ligii Franţei. Stanislav, cel mic, a jucat şi el fotbal, fiind internaţional slovac de juniori, însă o accidentare i-a încheiat cariera tocmai în momentul în care se pregătea să debuteze în fotbalul profesionist.

.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii