AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Sandu Florea, graficianul de benzi desenate care i-a „omorat” pe Batman si X-Men

ianuarie 13th, 2015

sandu floreaStabilit la New York, Sandu Florea este unul dintre cei mai apreciaţi graficieni de benzi desenate din lume. Colaborează cu cele mai mari edituri de peste Ocean, iar prin tuşul său şi-a pus amprenta pe cele mai cunoscute personaje, printre care „Batman”, „Captain America” sau „Cei 4 fantastici”.

A avut în mâini prima revistă de benzi desenate în clasa a 5-a, iar după un deceniu publica deja primul său album SF, Galbar, pentru ca la scurt timp să fie premiat şi la un festival din Italia pentru “Harap-Alb”. “Este cel mai important din Româniadin acest domeniu prin prisma carierei sale. A abordat absolut toate stilurile, s-a descurcat excelent la fiecare. Nu am mai văzut pe nimeni atât de pasionat. Când vorbeşte despre benzi desenate, i se luminează faţa”,îl descrie Alexandru Ciubotariu, curatorul Muzeului Benzii Desenate.

Expansiunea i-a fost blocată în 1984, atunci când a cerut azil în SUA. Comuniştii i-au interzis să mai publice, astfel că până la venirea Revoluţiei, cariera sa părea să fie terminată.

Deşi avea deja 45 de ani, a ales să-şi împlinească visul. În 1991, a ajuns peste Ocean, acolo unde puţini imigranţi reuşesc să-şi practice meseria de bază.“Nu aveam nimic de pierdut”,îşi aminteşte graficianul. A dat probă la Marvel, iar personajul ales a fost Conan Barbarul. “Era singurul care nu zbura şi nu avea puteri supranaturale. Îi desenasem deja pe Decebal, Traian, aşa că nu am avut probleme”, povesteşte Sandu Florea, care acum s-a specializat în inker (trasul în tuş). În calitate de grafician al DC Comics, a participat direct la seriile “X-Men – The End” (2006) şi “Batman RIP” (2008), unde eroii principali şi-au găsit sfârşitul. De altfel, numele său apare pe coperta ultimei reviste cu Batman. “Este cea mai ieftină formă de entertaiment acolo. Arată incredibil de bine revistele şi sunt uşor de structurat. Eroii sunt întorşi pe toate feţele. Sunt omorâţi, înviaţi, pentru a vinde”,mai spune Ciubotariu.

Florea este printre puţinii specialişti în benzi desenate care trăiesc exclusiv din asta. Pentru asta lucrează până la aproximativ 16 ore pe zi. Mulţi au nevoie şi de un alt job, nu se poate trăi. El este excepţia,afirmă specialiştii.

Personajul “Sandu”

Românul este singurul colaborator al Marvel al cărui nume coincide cu cel al unui personaj din celebrele benzi desenate. “Sandu, the master of the supernatural”este unul dintre personajele negative din “Thor”. A fost o simplă coincidenţă, deoarece pe atunci Florea nu apucase să deseneze pentru editura americană. Ulterior, chiar a intrat în legătură directă cu acesta, fiind nevoit să lucreze la unul dintre numerele din anii trecuţi.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii