AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Carmen Nistor, artista care readuce la viaţă prafuita locomotivă CFR

aprilie 22nd, 2015

Fostă corporatistă, Carmen Nistor a decis să îşi urmeze visul din copilărie şi să facă o carieră în artă. A renunţat la munca de birou, iar acum, la 42 de ani, se declară fericită. După ce a dat viaţă peronului de metrou de la Piaţa Romană, artista a primit acceptul CFR de a picta o locomotivă cu motive tradiţionale. Dacă va reuşi să strângă fondurile necesare, atunci, la vară, Carmen îşi va putea vedea creaţia călătorind pe ruta Bucureşti – Constanţa, deoarece locomotiva va fi inclusă pe principalele trasee estivale din acest an.

carmen nistor„Am renunţat la munca de birou când m-au păcălit că voi fi şef. Aveam 13 ani lucraţi în telecomunicaţii. M-am eneverat şi am plecat. De tot!”, îşi explică gestul de acum şase ani, considerat de mulţi necugetat. Nu şi de Carmen Nistor. A renunţat la un salariu care ajungea şi la 8.000 de lei lunar. A renunţat la siguranţă pentru artă. A preferat o viaţă liberă şi una în care visele sale să prindă contur. În liceu, obişnuia să deseneze băncile în timpul orelor, iar caietele sale erau pline de schiţe. Aşa că s-a înscris la a doua facultate, la arte de data aceasta. „Îmi doream să fiu un artist complet. Acum urmez studiile doctorale în arte vizuale cu un proiect cu tehnologii imersive şi realităţi virtuale”, îşi descrie prezentul.

Şi-a început treaba la centrele pentru copii

Carmen s-a apucat de treabă. A trimis mesaje peste tot cu oferta sa, iar curând aveau să vină primele misiuni. Majoritatea dedicate copiilor. Pereţi plini cu personaje din desene animate. „A fost un început. Ba era o şcoală pentru copii cu deficienţe, ba un cămin şi aşa mai departe. În acele momente mă simţeam liberă. Apoi, am zis că aş putea face ceva mai mare”, explică fosta corporatistă. Acum este dedicată în totalitate artei. Face poze, pictează, iar viaţa sa este împărţită între expoziţii şi studiouri de lucru. Ba mai mult, acum se ocupă şi de legătoria de carte a bunicului său, Constantin Dumitru, celebru în meseria sa, dar despre asta vorbim puţin mai încolo. Acum câţiva ani i-a venit ideea să dea viaţă şi zonelor gri din Capitală.

A pictat peronul de la Romană

„În multe capitale din lume, autorităţile au viziunea şi curajul să dea pe mâna artiştilor locuri frecventate de mult public ca să le decoreze. Mi-a venit în minte carmen nistor artistMetrorexul, le-am dat mesaj. De când mă ştiu, frecventez staţia de metrou de la Piaţa Romană. Le-am spus că am o propunere pentru pereţii din staţie, le-a plăcut ideea, aşa că mi-au dat undă verde să decorez un perete”, povesteşte Carmen despre cum a apărut lucrarea „Laborator”. Comisia Europeană la Bucureşti a fost încântată de proiect şi a decis să îşi acorde patronajul pentru acţiune, un caz care a surprins la momentul respectiv. Opera sa poate fi văzută acum pe peronul din direcţia de mers spre Pipera, pe un perete de 12 metri pătraţi, iar Carmen Nistor o descrie ca fiind “o interpretare artistică a unor fapte uitate din istoria oraşului Bucureşti.”

Motive tradiţionale pe ruta Bucureşti – Constanţa

Ştie că proiectele în care este implicată au nevoie de avânt, iar acesta nu vine de la sine. A continuat să îşi canalizeze eforturile în această direcţie şi a propagat ideile sale, în special pe reţelele de socializare. Surpriza a venit într-o zi. “Alo! Bună ziua! De la CFR vă deranjez”, era vocea unei doamne de la celălalt capăt al firului. Aşa a luat naştere proiectul Moving Art. “Ca orice artist, îmi doresc ca lucrările mele să fie văzute de cât mai mulţi. Şi cred sincer că este foarte mult loc, nu doar în Bucureşti, ci în toată ţara, pentru acţiuni de înfrumuseţare. Aşadar, am postat anunţuri pe reţele de socializare, am spus tuturor prietenilor şi cunoscuţilor să mă anunţe dacă ştiu de astfel de oferte”, adaugă Carmen Nistor. Pe scurt, cei de la CFR i-au oferit o locomotivă pe care să o picteze. Şi a acceptat oferta pe loc. Acum însă trebuie să facă rost de fondurile necesare pentru a-şi vedea visul împlinit. A dat sfoară în ţară că e în căutare de sponsori. “Fără ei, stau pe loc. E suprafaţa prea mare de acoperit şi enorm de multă muncă, iar fără sponsori, nu-mi permit să o acopăr”, explică noncoformistul artist. Subiectul a fost uşor de localizat. „Am vizitat triajul CFR din Bucureşti, am văzut cum arată tipul de locomotivă pe securedownloadcare urma să lucrez, şi am gândit nişte propuneri. Ideea de bază care m-a ghidat a fost legată de tradiţii, de simboluri româneşti, de elemente pe care le putem recunoaşte uşor din fuga trenului. Locomotiva va fi împodobită cu motive tradiţionale stilizate şi va face o legătură frumoasă între zonele istorice ale ţării şi porturile tradiţionale ţărăneşti”, mai spune Carmen Nistor, care se laudă şi cu expoziţii foto în Dubai şi New York, dar este şi colaborator pe partea de grafică şi ilustraţie cu câteva companii mari din România. Ea demonstrază încă o dată faptul că niciodată nu e prea târziu să îţi urmezi visul. Urmează-l sau vei fi urmărit de el toată viaţa.

A preluat şi meseria bunicului

De când a renunţat la viaţa într-o corporaţie, Carmen a descoperit şi meseria bunicului său, Constantin Dumitru, care la 92 de ani este cel mai bun legător de carte din România, fiind o celebritate în acest domeniu. “Eu am crescut la bunici şi am prins meseria fără să ştiu şi că îmi place. Am descoperit-o de când cu demisia, apoi am făcut un curs şi am început să lucrez. Mi-am făcut ucenicia la tataie. Şi acum fac şi aşa ceva. Caiete personalizate, îmbrăcate în piele, cu decoraţiuni în piele, albume, carneţele şi aşa mai departe”, mai afirmă artista.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii