AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Razvan Breslasu, de la integrale la full de forta si adrenalina. Povestea de film a unuia dintre cei mai puternici romani

martie 7th, 2016

razvan breslasuA fost olimpic la matematică. A absolvit două facultăţi. Construcţii şi sport, iar acum e masterand la Agronomie. În maşină ascultă doar Rammstein, merge de cel puţin două ori pe săptămâni la slujba religioasă, iar personajul său istoric favorit este Decebal. Nu a devenit însă nici inginer şi nici profesor, ci şi-a ales un alt destin. Ridică greutăţi. La propriu. Iar de cinci ani este neînvins. Este povestea pe scurt a unuia dintre cei mai puternici oameni din România, Răzvan Breslaşu.

„Ştiu că prima ta întrebare va fi de ce am ales să merg pe drumul ăsta. Totul a început la 16 ani, atunci când, pentru a face un ban de buzunar, acasă, la Sinaia, m-am angajat ca bodyguard la un club din oraş. Eram deja masiv, dar am început să merg şi la sala de culturism. Apoi am venit la Bucureşti pentru facultate. Am intrat la Facultatea de Geodezie şi Cadastru, la fără taxă. Eram 250 în primul an, am absolvit doar vreo 15. În tot timpul ăsta, ca să nu fiu nevoit să le cer bani alor mei, am continuat să fiu bodyguard la diverse cluburi. Poate că m-am obişnuit aşa”, povestește Răzvan, care acum e director de zonă al unei companii de pază şi protecţie.

 

Record personal: 370 kg la îndreptări

Şi, de 10 ani, performer în competiţiile de powerlifting şi strongest man. La debutul său, în 2006, la Bucureşti, s-a clasat pe un onorabil loc 6 în condiţiile în care adversari îi erau sportivi cu o experienţă mult mai vastă. „Asta m-a încurajat să continui. În plus, atunci am fost pe primul loc la pietrele lui Atlas (n.r. presupune urcarea pe o platformă a 5 bile, a căror greutate urcă de la 100 la 170 de kg, într-un timp cât mai scurt). Cu timpul am căpătat experienţă în concursurile de Strongest Man. În schimb, îmi place mai mult la powerlifting, fiindcă acolo e forţă pură. Dacă nu eşti foarte puternic, nu ai nicio şansă să câştigi”, adaugă omul al cărui record personal la îndreptări este de 370 de kilograme, performanţă reuşită la antrenamente. De peste trei ori greutatea sa.

„E la raw, adică nu m-am ajutat nici de chingi şi nici de vreun costum special. Cu astfel de accesorii, poţi ridica şi cu câteva zeci de kilograme în plus, însă mie nu îmi place să fiu ajutat aşa”, adaugă cel care anul trecut, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, a impresionat pe toată lumea după ce a scos de unul singur o dubă care derapase de pe carosabil şi ajunsese într-un şanţ. „Sunt deja obişnuit cu astfel de situaţii. La concursurile de Strongest Man, una dintre probe presupune chiar ridicarea unei maşini de mare tonaj”, adaugă colosul de 117 kilograme.

 

Se antrenează doar noaptea

Răzvan Breslaşu se declară un sportiv atipic. În primul rând datorită orelor la care se antrenează. „De obicei, ajung la sală doar după miezul nopţii. La noi în ţară există foarte puţine săli de powerlifting, aşa că ne antrenăm în sălile de fitness, însă eu, de exemplu, am o mare problemă. Dacă merg în mijlocul zilei, atunci ar trebui să iau toate discurile din sală şi asta ar însemna ca nimeni să nu se mai pregătească în jurul meu. Aşa, aleg varianta asta. În plus, am parte şi de linişte”, spune multiplul campion de powerlifting. Admite că sportul a rămas încă la stadiul de pasiune şi nu poate face din el o meserie. „La astfel de competiţii nu prea există premii în bani. Eu am avut noroc că sunt sponsorizat de cei de la Queen Poker Club, care îmi oferă un sprijin necondiţionat pentru a-mi continua cariera sportivă. Ei mă ajută cu ce înseamnă pregătirea şi deplasările”, admite omul care a ales powerliftingul în detrimentul unei cariere de inginer. Acum, visează la o confruntare cu deţinătorul recordului mondial la îndreptări, britanicul Eddie Hall (463 de kilograme). „Mi-aş dori să aibă loc un duel între noi, însă la raw, fără niciun accesoriu, nici chingi şi nici costum. Sunt convins că l-aş putea învinge”, e sigur bărbatul născut la Sinaia.

 

Credinţa şi istoria, cap de listă

Pe lângă perioada petrecută cu antrenamentele şi cu locul de muncă, Răzvan e un mare cinefil, fiind mare fan al cinematografiei româneşti, citeşte cărţi de istorie, de cel puţin două ori pe săptămână ajunge la biserică şi de 10 ani este pelerin la Prislop. „Am acasă, în videotecă, cred că peste 400 de DVD-uri cu filmele româneşti. Îţi dai seama că le-am urmărit pe toate, iar preferatul meu este Operaţiunea Monstrul cu Toma Caragiu. A fost un actor imens, rolurile sale erau întotdeauna unele în care îşi folosea mult mintea. E un exemplu pentru mine, deşi, teoretic, eu mă bazez mai mult pe forţa brută”, spune Răzvan, care are acasă şi o întreagă colecţie de maşini de epocă în miniatură. Se declară un naţionalist prin definiţie, iar Decebal este unul dintre modelele sale. „De ce? Fiindcă a murit pentru un ideal. A preferat să îşi dea viaţa decât să îngenuncheze în faţa cotropitorilor.”

 

Mănâncă un kilogram de carne zilnic

Atunci când vine vorba de nutriţie, Răzvan e tranşant. Nu ia vitamine, carbohidraţi sau proteine, ci alege să mănânce. Datorită apetitului său ieşit din comun i s-a tras şi porecla Fomică. Ia aproximativ 6 mese pe zi, iar din meniu niciodată nu lipseşte carnea. Ce conţine masa zilnică a unuia dintre cei mai puternici români? Un kilogram de carne de porc, miel sau vită, 8 ouă, 300 de grame de caşcaval, 400 de grame de peşte, un litru de lapte, un kilogram de legume, dar şi doi litri cu ciorbă. “Mănânc doar natural, încerc să evit prăjelile şi de fiecare dată caut să mă odihnesc suficient înaintea antrenamentelor. Ca să ai rezultate, ai nevoie de hrană, odihnă şi la urmă pregătire fizică”, conchide Răzvan Breslaşu în timp ce pe fundal se aude “Du Hast ”, una dintre melodiile sale preferate de la Rammstein.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii