AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Cezar Gheorghe, puterea echilibrului. Cum a ajuns să fie cel mai cunoscut arbitru de sporturi de contact din România

aprilie 5th, 2016

Cezar Gheorghe K 1A început sa arbitreze dintr-o întâmplare. Acum, după 13 ani, este cel mai cunoscut român care împarte dreptatea în ringurile profesioniste din întreaga lume. Are peste 1.000 de meciuri televizate conduse și a devenit el însuși un brand al Superkombat. Acum, Cezar Gheorghe se poate lăuda că este primul arbitru român din kickbox care a condus meciuri în direct pe Eurosport și totodată primul din toate sporturile de contact care a urcat în ring în America.

„Povestea mea ca arbitru e destul de simplă. Prin 2003, deja renunțasem la sportul de performanta de vreo 6 ani și K1, prin managerul Igor Jushko, a organizat o selecție în România. Din cei peste 100 de candidați, doar eu și Marcel Drăgan  (n.r. cel care l-a descoperit pe Raul Catinas) am promovat. Apoi l-am întâlnit pe Eduard Irimia, care tocmai fondase Local Kombat, și am bătut palma. La început eram doar arbitru-judecător. Prin 2004 am urcat în ring prima oara la o gala profesionista. De atunci, cred ca am peste 200 de gale”, își începe istorisirea Cezar Gheorghe, cel mai mare arbitru român din K1, și la propriu, la figurat.

I-a impresionat inclusiv pe japonezi prin mobilitatea sa la 140 de kilograme, iar asta l-a ajutat sa arbitreze cu brio confruntările în care au fost implicate legendele Ray Sefo, Alexey Ignashov sau Mighty Mo. A devenit el însuși un brand, iar în prezent reprezintă imaginea Queen Poker Club din Capitală pe întreg mapamondul, din Puerto Rico și până în Emiratele Arabe Unite în galele internaționale.

Cezar Gheorghe arbitruÎn ciuda notorietății sale, a preferat de fiecare dată să fie o prezentă discretă în afara ringului.  „Întotdeauna am fost de părere că nu eu trebuie să joc rolul principal. Sportivii sunt cei care muncesc enorm și ei trebuie sa apară în fata camerelor”, explică omul care oferă echilibrul celor mai spectaculoase lupte pe reguli K1 din Europa în cadrul galelor Superkombat.

 

A fost în lotul național de taewkondo

Puțină lume știe ca în trecut Cezar Gheorghe a făcut sport de performanta. „În 1987, la 13 ani, am mers la box, împreună cu fratele meu Stelian (n.r. Stelian Gheorghe, acum arbitru de MMA), la clubul Voința, acolo unde antrenor era Gheorghe Simion. Părinții noștri nu au fost niciodată de acord cu boxul, așa că vreun an, ziceam că mergem la joacă, dar noi eram la sală. Nu a ținut prea mult. Îți dai seama cât de greu ne era să ne ascundem aşa în permanenţă, așa că apoi am găsit o variantă mai simplă. După revoluție, fenomenul artelor martiale a luat amploare și la sala lui Alex Amarfei se preda karate all style, care era însă kickboxing pur, dar cu denumirea puteam obține acordul alor noștri să continuăm cu sportul fiindcă ei credeau că e light contact”, își aduce aminte Cezar Gheorghe.

„Ţin minte că la primul eveniment de full contact am câștigat toate meciurile în repriza a doua, însă nu exista niciun fel de motivație. Făceam sportul asta doar din pasiune, nici măcar nu ne permiteam să visăm, așa cum era la box unde aveam deja idoli.” Rezultatele l-au propulsat în lotul național de taewkondo  (n.r. sport olimpic) și fusese selectat pentru Mondialul din 1994 din Statele Unite ale Americii.

„Nu s-a mai găsit buget și încet,  încet, din cauza lipsei de motiCezar Gheorghevație am renunțat”. Paradoxal, la două decenii distanţă, a pășit pe tărâm american pentru a arbitra primul eveniment al unui produs romanesc. „Este o mare realizare pentru ca Eduard Irimia a făcut totul de unul singur acolo. Nu toată lumea știe eforturile imense pe care le-a depus pentru ca evenimentul sa aibă loc și nu știu câți s-ar fi luptat asa cum a făcut-o el. În Romania a făcut minuni”, precizează arbitrul roman, absolvent de sociologie și masterand în management.

 

Pasionat de istorie, tir și offroad

 

În biblioteca biroului său, Cezar Gheorghe păstrează nu mai puțin de 600 de volume de istorie, de la Dacia preistorica de Densușianu pana la Noi nu suntem urmașii Romei de Napoleon Săvescu. Dacă apuci sa îl întrebi despre poporului român, îți poate povesti zile întregi fără întrerupere și dacă Vrei sa fii milionar ar avea întrebări despre istoria României, atunci cu siguranță el ar fi următorul câștigător. Cel mai mult l-a pasionat civilizația geto-daca, așa că și l-a tatuat pe Decebal pe umărul drept, însă personajul istoric preferat rămâne Vlad Țepeș.

„De ce mi-a plăcut? Fiindcă a avut puterea și tăria de caracter sa fie direct. Le-a băgat învățătura prin fund și le-a ieșit prin cap. Dacă ar fi ca România să fie salvată, doar unul ca el ar putea să o facă, altfel vom fi conduși în continuare de persoane care își vând ţara”, comentează acesta. Pe lângă istorie, Cezar Gheorghe este și un împătimit al offroad-ului, iar o dată pe lună ia la pași mărunți munții ţării pentru noi expediții. Este și instructor de tir, încă din 2009, acolo unde, la fel ca în meseria de arbitru, echilibrul primează. „Sincer, m-a ajutat mult fiindcă atenția la detalii se dezvolta foarte mult. Din păcate, la fel ca în alte sporturi, totul se prăbușește. Bazele dispar, sportivii sunt tot mai puțini. Când ma voi retrage din arbitraj, vreau să mă dedic mai mult tirului”.

Comments

2 Comments

RSS
  • smadea says on: iulie 30, 2016 at 21:45

     

    ce echilibru drogalaul si interlopul asta e bolnav de diabet de la steroizi si alte tîmpenii istoria cocainei poate o stie si el ca si alti interlopi din salajan sunt fratii tiganilor asa ca cine baga banii in bou asta sa se astepte sa fie calcat de clanul lui de drogați si de ciorile cu care e cel mai bun prieten deci o zdreanță nu roman adevarat iubește ciorile nemernicul si se da rasist atentie care stati pe lângă el e vândut ciorilor

  • smadea says on: iulie 30, 2016 at 21:57

     

    si inca ceva k1 e o adunătură de campioni ratați bețivi drogați si consumatori de steroizi eu spun.ca aceste trei categorii de sportivi sa nu apară in fata sportivilor curați si pregatiti sa nu moara

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii