AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

Tuberculoza, un ucigaş preistoric mai agresiv decât HIV/SIDA

mai 4th, 2016

 

pruebas-tuberculosis-bacteriaPe 24 martie 1882,  Dr. Robert Koch a descoperit bacilul tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis şi a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1905 pentru asta, dar cea mai veche dovadă a bolii o constituie bacteria „M. tuberculosis” descoperită în fosilele unui bizon care a trăit în urmă cu aproape 17.000 ani.

 

În 1906, Albert Calmette şi Camille Guérin au folosit o tulpină atenuată a bacilului tuberculozei bovine pentru a crea un vaccin pe care l-au numit vaccinul BCG (bacilul lui Calmette şi Guérin). În 1918, în Franţa, unul din şase oameni murea de tuberculoză şi abia în 1880, oamenii de ştiinţă au stabilit că boala este contagioasă. În 1946, dezvoltarea antibioticului numit streptomicină a transformat în realitate tratarea eficientă şi vindecarea bolnavilor de TBC. În 1980 au fost descoperite tulpinilor rezistente la medicamente ale tuberculozei. Reapariţia ulterioară a bolii a determinat OMS să declare tuberculoza o urgenţă mondială în anul 1993. În 2015, tuberculoza (TBC)a fost prima cauză de mortalitate la nivel mondial, depăşind HIV/SIDA, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2016, trei români mor în fiecare zi din cauza acestei boli socotite “a sărăciei”. 2017 încotro?

tbc_15957000

 

Tusea cronică, pe durata a trei săptămâni, cu striuri de sânge, sputa, febră, oboseala cronică, transpiraţia nocturnă şi scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate) sunt principalele simptome care trebuie să vă trimită de urgenţă la medic. De regulă, bacteria Mycobacterium tuberculosis ataca plămânii, însă dar poate afecta şi alte părţi ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, meninge, aparat uro-genital, piele, ochi, oase etc.), predispuse la îmbolnăvire fiind persoanele cu un sistem imunitar slăbit, aşa încât doar 10% dintre cei care intra în contact cu bacteria se şi îmbolnăvesc. Chiar şi aşa, TBC a fost, în 2015, prima cauză de mortalitate la nivel mondial, depăşind HIV/SIDA, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Motivul? Prezentarea târzie la medic, diagnosticarea greşită, întreruperea tratamentului, preţul ridicat al medicamentelor, dar şi lipsa unora dintre acestea de pe piaţă, accesul foarte greu al bolnavilor la un tratament complet, din cauze financiare.

 

Căi de transmitere şi factori de risc

Când o persoană cu tuberculoză pulmonară activă tuşeşte, strănută, vorbeşte, cântă sau scuipă, elimină picături infecţioase de aerosoli cu diametrul de 0,5 – 5 µm. Un singur strănut poate elibera până la 40.000 de picături, scrie Wikipedia. Fiecare picătură poate transmite boala, deoarece doza infecţioasă a tuberculozei este foarte mică (o persoană poate fi infectată prin inhalarea a mai puţin de 10 bacterii).

 

O persoană cu tuberculoză activă dar netratată poate infecta 10–15 (sau mai mulţi) alţi oameni într-un an. În mod normal, doar persoanele cu tuberculoză activă transmit boala. Persoanele cu infecţie latentă nu sunt considerate contagioase. Probabilitatea transmiterii de la o persoană la alta depinde de mai mulţi factori. Aceşti factori includ numărul de picături infecţioase eliminate de purtător, eficienţa ventilării mediului în care trăiesc persoanele, durata expunerii, virulenţa tulpinii de M. tuberculosis şi nivelul de imunitate al persoanei neinfectate.

 

Aproximativ 5–10% din persoanele care nu au HIV, dar sunt infectate cu tuberculoză dezvoltă forma activă a bolii în timpul vieţii, în timp ce 30% din persoanele infectate cu HIV şi tuberculoză dezvoltă forma activă a bolii.

 

Predispuşi bolii sunt şi utilizatorii de droguri şi alcool în exces, dar şi persoanele care au suferit transplant de organe, boli autoimune, tratament imunosupresor, acestea din urmă având rolul de a scădea imunitatea organismului. Aici sunt incluşi şi bolnavii de cancere, limfoame, leucemii.

 

Factori de risc crescut au şi cei care suferă de afecţiuni cronice, precum diabetul zaharat necontrolat, ciroza, rezecţiile gastrice, hemodializa etc

 

Predispuse sunt şi persoanele din colectivităţi gen instituţii corecţionale, penitenciare, camine- spital, azile, muncitorii expuşi la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvoltă pneumoconioze.

 

Diagnostic şi tipuri de tuberculoză

tuberculoza-simptome-si-tratament-18484232Trebuie ştiut faptul că o persoană cu infecţie TBC nu are nici un simptom, în timp ce o persoană cu tuberculoza activa poate avea simptome de tipul: tuse persistenta intial seacă, ulterior productiva, oboseala acentuata, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, febra prelungită, tuse cu sânge, transpiraţii nocturne. Însă, aceste simptome nu sunt exclusiv specifice tuberculozei, de aceea nu mulţi dintre cei care le prezintă merg de urgenţă la medic.

 

Testele cutanate şi cele de sânge pot arăta dacă bolnavul prezintă o tuberculoză latentă, în vreme ce tuberculoza activă este determinată prin radiografie sau tomografie computerizată toracică pentru tuberculoza pulmonară evidenţiază diverse leziuni de tip adenopatii hilare sau mediastinale, condensări de tip pneumonic sau bronhopneumonic, miliara TB, pleurezie sau atelectazii (în tuberculoza primară la copii) şi leziuni infiltrative, cavitare, fibrotice (în tuberculoza secundară a adultului). Examenul bacteriologic al sputei (secreţie de mucus din bronhii eliminată prin tuse) este analiza care pune în evidenţă bacteriile, iar bronhoscopia se face în cazul persoanelor care nu pot expectora.

 

Tuberculoză este împărțită în trei categorii: sensibilă, rezistentă (Mulţi Drug Resistant – MDR, rezistentă la două antibiotice) și foarte rezistentă (Extensively Drug Resistant – XDR, rezistentă la patru clase de antibiotice).

 

Cât costă tratamentul pentru tuberculoza

Potrivit Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei, costul spitalizării unui pacient cu TB MDR, timp de 90 de zile, fără alte complicaţii, este cuprins între aproximativ 12.000 USD şi 18.000 USD. Deşi tratamentul tuberculozei este gratuit în România, fondurile publice nu ajung pentru formele rezistente ale bolii. Tratamentele acestora sunt asigurate, prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei din România (PNCT), din finanţări ale Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (www.theglobalfund.org) şi Mecanismului Financiar Norvegian 2009- 2014. Granturile acordate de Fondul Global ţărilor aplicante vin în completarea şi susţinerea deficitului naţional în ceea ce priveşte sumele alocate programelor de prevenire şi control al celor trei epidemii.

Proiectele cu finanţare externă se vor termina în 2017, iar pacienţii cu forme rezistente ale tuberculozei nu vor mai avea acces la tratament. Soluţiile propuse de Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) sunt creşterea bugetului PNCT pentru asigurarea tratamentelor şi a diagnosticului rapid al TB şi preluarea intervenţiilor de suport pentru pacienţi de către administraţile locale.

 

Tratată corect, tuberculoza este vindecabila. Ignorată, este fatală!

 

Dacă se respectă medicaţia indicată corect de medic, turberculoza poate fi vindecată. În tratamentul tuberculozei sunt prescrise două sau mai multe antibiotice cu mecanisme diferite de acţiune, deoarece monoterapia ar determina dezvoltarea unei tuberculoze rezistente la antibioticul în cauză. Antibioticele de prima linie pot vindeca tuberculoza în majoritatea cazurilor, cu condiţia că tratamentul să fie instituit înainte ca plămânii să fie afectaţi, iar că tratamentul să fie urmat corect şi să nu fie întrerupt înainte de termen.

 

În absenţa antibioticelor, 50% din pacienţii cu TBC decedează în mai puţin de cinci ani, 25% dezvoltă o formă cronică a bolii, iar ceilalţi 25% se vindecă.

 

În cazul unei tuberculoze multirezistente, rata de vindecare este de 60%-80%.

 

În cazul diagnosticării tardive sau nerespectarea tratamentului adecvat, pot apărea complicaţii precum Hemoptizie (tuse cu sânge), Pneumotorax (pătrunderea aerului intre foitele pleurale care învelesc plămânul şi colabarea plămânului cu senzaţie de respiraţie dificilă), Bronsiectazii (dilataţii bronşice localizate, cauzate de fenomenele de inlamatie şi fibroză care exercita efecte de tracţiune asupra bronhiilor), Distructie pulmonara extinsă (se caracterizează prin afectarea progresivă şi extensiva a unei zone pulmonare, a unui plămân în întregime sau a ambilor plămâni).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii