AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii

RIP Adrian Teodorescu. Românul care a luat aurul olimpic în 1988 a decedat la 73 de ani

noiembrie 30th, 2016

adrian-teodorescu-lennox-lewisSingurul aur olimpic la box de la Nicolae Linca încoace care a ajuns în vitrina unui român este cel din 1988, de la categoria super grea, prin Adrian Teodorescu, în calitate de antrenor al lui Lennox Lewis. Bolnav de mai multă vreme, Teodorescu a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani, din cauza unei tumori.

Stabilit din 1982 în Canada, i-a fost mai ușor să își facă un nume în statul nord american decât în țara de origine. Puținele sale contacte cu boxul românesc după Revoluție au fost la începutul anilor 2000, atunci când inițiase un proiect și visa ca Jo Jo Dan, Claudiu Râșco, Victor Puiu și Constantin Florescu să fie următorii campioni mondiali la box profesionist.

Rezultatul care va rămâne în memoria colectivă este cel obținut în 1988, atunci când doi dintre elevii săi au urcat pe cele mai înalte trepte olimpice de la Seul, scriind istorie pentru boxul canadian. Argintul cu Egerton Marcus și aurul cu Lennox Lewis. Da, același Lennox Lewis care la ani distanță avea să devină și campionul absolut al greilor în boxul profesionist.

A continuat să impresioneze, iar în 1992, la Barcelona, tot în calitate de antrenor al lotului național al nord americanilor, mai aducea două medalii, argintul prin Mark Leduc (în semifinale l-a învins pe Leonard Doroftei) și bronzul prin Chris Johnson. Un alt sportiv notabil pregătit de român este Domenic Filane, care a câștigat de 10 ori consecutiv titlul Canadei la semi muscă și a participat la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice.

În ciuda unor controverse apărute în ultimul deceniu, Teodorescu a continuat să antreneze cu aceeași dedicație, iar anul trecut, doi dintre elevii săi, Arthur Biyarslanov  și Mandy Bujold au obținut aurul la Jocurile Panamericane. Din cauza unei decizii tehnice luată de federația canadiană, Teodorescu nu a putut sta în colțul celor doi, însă aceștia i-au mulțumit românului pentru performanță.

Armand, fiul său, este cel care continua tradiția boxului în familia Teodorescu, fiind antrenor la Atlas Boxing Club, clubul fondat chiar de Adrian Teodorescu.

“Boxul e totul pentru mine. Boxul este profesia mea. Boxul este viața mea. Boxul este hobby-ul meu. Boxul e totul”, obișnuia să spună antrenorul stabilit la Toronto.

Odihnește-te în pace, maestre!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

AlinHuiu.ro

Stiri si comentarii